Rekordinfláció októberben Németországban

Külföld, 2022.11.11

Októberben elsősorban az elszabadult energiaárak miatt a német újraegyesítés óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált végleges adatai szerint.

Októberben az egy évvel korábbihoz képest az előzetes adattal megegyező 10,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban, de már szeptemberben is 10,0 százalékos volt az éves fogyasztói áremelkedés mértéke.

"A magas infláció elsősorban az energia és az energiatermékek árának hatalmas emelkedésére vezethető vissza. Egyre inkább tapasztalható azonban az áremelkedés ütemének gyorsulása más árucikkek és szolgáltatások terén is. A magánháztartásokat különösen érzékenyen érinti az élelmiszerárak emelkedésének üteme" - mondta Georg Thiel, a Destatis elnöke.

Az energiatermékek árai 2022 októberében 43,0 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. Szeptemberben 43,9 százalék volt az éves áremelkedés. A háztartási energia ára különösen erőteljesen, 55,0 százalékkal emelkedett éves bázison: a földgáz ára több mint kétszeresére, 109,8 százalékkal nőtt, míg a távfűtés ára 35,6 százalékkal emelkedett. A földgáz és a távfűtés áfájának 19 százalékról 7 százalékra csökkentését a harmadik mentesítési csomagban bőven semlegesítette a földgáz és a távfűtés árának további emelkedése.

Drágult a fűtés más energiahordozókkal is: a tűzifa, a fapellet vagy más szilárd tüzelőanyagok ára 108,1 százalékkal nőtt, a könnyű fűtőolaj ára 82,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. A villamos energia 26,0 százalékkal drágult.

A fogyasztóknak az üzemanyagért is jelentősen, 22,3 százalékkal többet kellett fizetniük. Az energiatermékek drágulásának fő oka összességében a nemzetközi beszerzési árak erőteljes emelkedése volt. Emellett az év elején tonnánként 25 euróról 30 euróra megemelt CO2-adó is hozzájárult az infláció növekedéséhez.

Az élelmiszerárak októberben 20,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, ami azt jelenti, hogy az áremelkedés itt majdnem kétszerese volt az általános inflációnak. Az élelmiszerek áremelkedése az év eleje óta fokozatosan erősödött. Szeptemberben 18,7 százalék volt az éves áremelkedés. Az étkezési zsírok és olajok 49,7 százalékkal drágultak, a tejtermékek és a tojás ára 28,9 százalékkal ment feljebb, a zöldségeké 23,1 százalékkal, a kenyér és a gabonatermékeké pedig 19,8 százalékkal.

Energiaárak nélkül az infláció 6,5 százalék volt októberben. Energia és élelmiszerárak nélkül pedig az inflációs rátának a fele sem volt az áremelkedés mértéke, 5,0 százalékos.

Októberben az előző havihoz képest szintén az előzetes adattal megegyező 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a szeptemberben mért 1,9 százalékos havi áremelkedés után.

Egy hónap alatt az energia összességében 3,4 százalékkal drágult. A háztartási energia ára 5,3 százalékkal emelkedett; a földgáz ára 9,2 százalékkal, a távfűtésé, az áfacsökkentés ellenére is 2,3 százalékkal nőtt. Ezzel szemben az üzemanyagárak enyhén, 0,8 százalékkal csökkentek, de továbbra is magas szinten maradnak. Az egyes üzemanyagtípusok esetében ellentétes áralakulás volt tapasztalható: a szuperbenzin például 1,6 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj viszont 0,9 százalékkal drágább, mint az előző hónapban.

Októberben az élelmiszerekért 1,3 százalékkal kellett többet fizetnie a háztartásoknak mint az előző hónapban.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) havi bázison a végleges adatok szerint is 1,1 százalékkal emelkedett a szeptemberi 2,2 százalék után. Éves bázison 11,6 százalékkal emelkedett a harmonizált fogyasztói árindex októberben, a szeptemberi 10,9 százalékos emelkedés után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/11/PD22_472_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!