Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben augusztusban

Külföld, 2022.10.04

    Luxembourg/Budapest, 2022. október 4., kedd (MTI) -  Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.

A termelői árak augusztusban 5,0 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest az euróövezetben, és 4,9 százalékkal az Európai Unióban. Júliusban a termelői árak havi növekedése 4,0 százalék volt az euróövezetben, és 3,7 százalék az EU-ban.

Elemzők 4,9 százalékos havi növekedést jeleztek előre augusztusra az euróövezetben.

Az euróövezetben az energiaárak 11,8 százalékkal nőttek havi bázison augusztusban a júliusi 9,2 százalék után. Az EU-ban az 11,9 százalékkal emelkedtek a júliusi 8,3 százalék után.

A legnagyobb havi növekedést Írországban regisztrálták augusztusban, 28,4 százalékosat. Havi bázison az ipari termelői árak csak három országban csökkentek, Luxembourgban 1,8 százalékkal, Portugáliában 0,6 százalékkal, a Cseh Köztársaságban 0,1 százalékkal.

Éves bázison az euróövezetben augusztusban 43,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, ami új rekord. Az EU-ban 43,0 százalék volt augusztusban az ipari termelői árak éves növekedése. Az előző hónapban, júliusban az euróövezetben 38,0 százalékos, az EU-ban 37,9 százalékos volt az ipari termelői árak éves növekedése.

Az euróövezetre 43,1 százalékos éves növekedést jelzett előre a piac.

Az energiaárak 116,8 százalékkal nőttek éves bázison augusztusban az euróövezetben és 115,4 százalékkal az EU-ban. Júliusban az árak éves növekedése 97,6 százalék volt az euróövezetben és 96,5 százalék az EU-ban.

Éves bázison az EU minden tagországában emelkedtek a termelői árak augusztusban. A legnagyobb mértékben Íroroszágban, 97,4 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!