Rekordnagyságra nőtt Németország exportjának, importjának értéke tavaly

Külföld, 2018.02.08

Minden idők rekordjára emelkedett Németország exportjának és importjának értéke a tavalyi évben, tükrözve a német gazdaság és a világgazdaság erős növekedését.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint a német export értéke tavaly 1279,4 milliárd euró, az importé pedig 1034,6 milliárd euró volt, az egy évvel korábban felállított rekordhoz képest 6,3 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal nőtt.

A tavalyi év egészében a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 244,9 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 257,1 milliárd eurós többlet alakult ki. Egy évvel korábban, 2016-ban a kereskedelmi mérleg többlete történelmi csúcsot állított be, 248,9 milliárd euróval, míg a folyó fizetési mérlegben pedig 259,3 milliárd euró keletkezett.

Nyolc év óta először fordult elő, hogy csökkent a külkereskedelmi mérleg éves többlete az előző évhez képest. Ez újabb jele annak, hogy az erős belső kereslet az import nagyobb arányú növekedéséhez és az exportorientált német gazdaság lassú újraegyensúlyozódásához vezet.

Decemberben a vártnál valamivel kisebb lett Németország külkereskedelmi többlete.

A kiigazítatlan adatok szerint a tavalyi év utolsó hónapjában a német export 100,9 milliárd eurót, az import pedig 82,7 milliárd eurót tett ki. Tavaly decemberhez képest az export értéke 3,9 százalékkal, a behozatalé pedig 4,9 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 18,2 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 18,3 milliárd euró volt a szufficit. A folyó fizetési mérleg egyenlege 27,8 milliárd eurós többletet mutatott decemberben az előző havi 27,2 milliárd euró után.

Szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,3 százalékkal, 111,9 milliárd euróra, míg a behozatalé 1,4 százalékkal, 90,4 milliárd euróra nőtt decemberben. Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 1,0 százalékkal, az importé pedig 0,5 százalékkal csökkent decemberben, miután az előző hónapban a kivitel értéke 4,1 százalékkal, a behozatalé pedig 2,3 százalékkal bővült. A kereskedelmi mérleg többlete 21,4 milliárd eurót tett ki decemberben, szemben az elemzők által várt 21,7 milliárd, illetve a novemberben elért 22,3 milliárd eurós szufficittel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!