Rendkívül erőteljes élénkülést jeleznek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Gazdaság, 2021.04.23

A brit gazdaság rendkívül erőteljes, több mint hét éve nem mért ütemű élénkülésére vallanak a pénteken ismertetett előzetes áprilisi aktivitási mérőszámok, tükrözve a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítését.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 60,0-ra, 89 hónapja nem mért csúcsra emelkedett a múlt hónapban kimutatott 56,4-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik.

Az IHS Markit az áprilisi előzetes adat pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma az átfogó indexen belül 60,1-re, hat és fél évi csúcsra emelkedett áprilisban a márciusi 56,3-ról.

A teljes körű gyáripari aktivitási index 60,7 ebben a hónapban; ez 321 hónapja nem mért csúcsérték.

A feldolgozószektor kibocsátási értékét mérő BMI-mutató a múlt havi 56,6-ról 59,1-re, nyolc havi csúcsra emelkedett.

A brit gazdaság e két fő ágazatának aktivitása tavaly áprilisban - az akkor elrendelt országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - érte el mélypontját: akkor a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8-ra esett.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban egészében is: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-as szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

Az IHS Markit szakértői az összágazati aktivitási mutatók hosszú ideje példátlan mostani megugrását egyértelműen az idei év elején elrendelt újabb korlátozások folyamatos enyhítésének tulajdonítják.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza az áprilisi BMI-felmérés pénteki ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemeli: a felmérésbe bevont vállalatok arról számolnak be, hogy az áruk és a szolgáltatások kereslete egyaránt meredek ütemben emelkedik.

Williamson szerint ez a gazdaság megnyitási folyamatát és a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampány biztató eredményeit tükrözi, tovább javítva a távlati kilátásokat.

Az IHS Markit főközgazdásza hangsúlyozza, hogy a BMI-mutatók rendszeres összeállításának eddigi 23 éves történetében mindössze egyszer, 2013 augusztusa és novembere között emelkedtek a mostani ütemnél gyorsabban az aktivitási mérőszámok.

A derűlátás más nagy londoni elemzőházak prognózisaiban is látszik.

Az Oxford Economics elemzőműhely új előrejelzésében közölte: az eddigi adatok alátámasztják azt a várakozását, hogy az idei második negyedévben - a brit gazdaság további nyitásával párhuzamosan - az aktivitás nagyon erőteljes élénkülése várható, és a negyedéves GDP-növekedés elérheti az 5-5,5 százalékot.

Az Oxford Economics elemzői közölték azt is, hogy túlzottan borúlátónak tartják az idei év egészére 5,3 százalékos brit gazdasági növekedést valószínűsítő elemzői konszenzust, és saját prognózisuk szerint a brit hazai össztermék 2021-ben 7,2 százalékkal növekszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!