Rendőrök, börtönőrök és tartalékos katonák szakszervezetei tüntettek Bukarestben

Külföld, 2023.03.24

Rendőrök, börtönőrök és a tartalékos katonák szakszervezetei rendeztek tüntetést és felvonulást pénteken Bukarestben magasabb béreket és szolgálati nyugdíjakat, illetve a védelmi ipar fejlesztését követelve.

Az ország számos megyéjéből buszokkal érkezett szakszervezeti képviselők a kormány székháza előtti téren gyülekeztek, majd a déli órákban átvonultak a belügyminisztérium, majd az igazságügyi minisztérium elé, "A belügyi alkalmazottak már nem számítanak?" "A hadsereg nem egy pártot, hanem egy egész országot véd", "Ne vessétek meg azokat, akik védenek titeket!" feliratú táblákat emelve a magasba.

A tiltakozó akciót szervező érdekképviseletek a 2017-es bértörvény által előírt bérek és pótlékok maradéktalan folyósítását, a jogszabály által előírt, de rendre elnapolt béremelések azonnali bevezetését, a szolgálati nyugdíjak inflációkövető növelését követelték.

A főváros utcáin tüntető több száz rendőr, börtönőr és tartalékos katona az ellen is tiltakozott, hogy Románia - az európai finanszírozású újjáépítési tervben (RRF) - kötelezettséget vállalt Brüsszel előtt a szolgálati nyugdíjak lefaragására. A demonstráción azt követelték, hogy vonják ki a nyugalmazott rendőrök és tartalékos katonák szolgálati nyugdíjait az RRF előírásai alól, valamint azt, hogy a kormány indítsa újra a védelmi ipar korábban bezárt vállalatait, köztük a lőpor- és lőszergyárakat.

Romániában idén az egészségügyi alkalmazottak és pedagógusok is több ízben tüntettek a megnövekedett megélhetési költségek, a bérek vásárlóerejének csökkenése miatt. Szerdán az oktatási szakszervezetek készülnek újabb demonstrációt tartani a bukaresti kormány székháza előtt, hogy inflációkövető béreket követeljenek.

Az éves fogyasztói árindex tavaly június óta folyamatosan meghaladja a 15 százalékot Romániában, Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött. Kéthónapos lassulás után februárban ismét gyorsult a pénzomlás: 15,5 százalékra emelkedett az inflációs ráta. Az élelmiszerek fogyasztói ára több mint 22 százalékkal emelkedett az utóbbi évben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!