Republikánus politikusok a részleges kormányzati leállás megszüntetését szorgalmazzák

Külföld, 2019.01.13

Republikánus párti politikusok a részleges kormányzati leállás legalább átmeneti időre szóló megszüntetését szorgalmazzák az Egyesült Államokban.

Lindsay Graham, befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor a Fox televízióban azt mondta vasárnap: a jelenlegi zsákutcából kivezető út az lehetne, ha a demokrata párti kongresszusi vezetőkkel folytatott tárgyalások megkezdése érdekében az elnök hozzájárulna a részleges leállás három hétre szóló feloldásához, majd egyeztetne az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez szükséges költségvetésről. Ha a továbbiakban sem sikerülne megállapodni a demokratákkal, akkor kellene - a szenátor szerint - az elnöknek rendkívüli állapotot kihirdetnie, hogy előteremtse a pénzt a falépítéshez. "Lássuk, sikerül-e megállapodásra jutni ezalatt" - mondta Graham.

Susan Collins, Maine állam szenátora már pénteken úgy nyilatkozott az NBC televíziónak, hogy a Fehér Háznak és a kongresszus demokrata párti vezetőinek kompromisszumot kell találniuk, mert szerinte "ez így nem mehet tovább". Hasonlóképpen beszélt Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor is.

Az egymás után megjelenő közvélemény-kutatási adatok szerint az amerikaiak többsége Donald Trump elnököt és a Republikánus Pártot okolja a részleges kormányzati leállásért, amelynek következtében csaknem 800 ezer - kényszerszabadságra küldött vagy dolgozó - kormányzati alkalmazott nem kap fizetést.

A The Washington Post című lap és az ABC televízió által közösen készíttetett és vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 53 százaléka a Fehér Házat és a kongresszus republikánus politikusait teszi felelőssé a kialakult helyzetért, és csak 29 százalékuk okolja a demokratákat. A CNN hírtelevízió közvélemény-kutatási eredménye alapján az emberek 55 százaléka szerint felelős Donald Trump és pártja, 32 százalékuk a demokratákat hibáztatja, 9 százalékuk szerint pedig mindkét fél okolható. A CNN egy másik felmérése szerint az amerikai elnök támogatottsága 5 százalékkal csökkent, amióta részlegesen leállt a kormányzat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!