Reynders: a tagállamok többsége egyetért, hogy reagálni kell a lengyel alkotmánybíróság döntésére

Külföld, 2021.10.19

A tagállamok többsége egyetért abban, hogy az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia a lengyel alkotmánybíróság közelmúltbeli döntésére - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Luxembourgban, az uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek ülését követően kedden.

Didier Reynders sajtótájékoztatóján azt mondta, az Európai Bizottság szinte minden tagországtól "határozott támogatást kapott" álláspontja kialakításához, de mindenekelőtt "a határozott a reagálásra". Csak egy-két ország nem értett egyet ezzel - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a brüsszeli testület mindenekelőtt megpróbálja folytatni a párbeszédet a lengyel kormánnyal, de ha ez nem lenne elég, valamennyi rendelkezésre álló jogi eszközét felhasználja az uniós jog érvényesítésére.

Kijelentette: nem Brüsszel kényszerítette ki azokat az - uniós szerződésekben rögzített - alapvető elveket, amelyek az uniós jog elsőbbségét állapítják meg a nemzeti joggal szemben. Ugyanez a helyzet az Európai Unió Bíróságán született döntések kötelező erejű végrehajtásával a nemzeti bíróságok, illetve az alkotmánybíróságok esetében is. Ezek olyan elvek, amelyeket az egyes tagországok szabadon fogadtak el az Európai Unióhoz való csatlakozásukkor - jegyezte meg az uniós biztos.

A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntésében megállapította a nemzeti alkotmány elsőbbségét azokon a területeken, melyeken az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre. A testület nem vonja kétségbe a közösségi jog elsőbbségét mindazon ügyekben, amelyekben az unió hatáskörrel rendelkezik, de rögzíti, hogy a nemzeti alkotmány áll a jogrendszer élén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!