Rijád cáfolja a letartóztatott aktivisták ellen elkövetett jogsértésekről szóló vádakat

Külföld, 2018.11.23

    Dubaj, 2018. november 23., péntek (MTI/Reuters) - Minden alapot nélkülözőnek nevezte a szaúd-arábiai tájékoztatási minisztérium pénteken kiadott közleménye több emberi jogi szervezetnek azt a vádját, hogy az országban kínozzák és szexuálisan zaklatják  a letartóztatott aktivistákat.

"A Szaúd-Arábiai Királyság kategorikusan elutasítja a vádakat. A képtelen, név nélküli vagy megbízható forrásokra hivatkozó tanúvallomások'egyszerűen hamisak" - áll a közleményben.

Az Amnesty International (AI) kedden közzé tett jelentésében egyebek mellett azt állítja, hogy három személy tanúvallomása szerint a letartóztatott aktivisták közül többeket "ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk "képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán".

Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) jól tájékozott forrásokat idézett, akik elmondták, hogy a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

"Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után" - hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!