Rjabkov: Moszkva a START III. egyezmény meghosszabbítását kérte Washingtontól

Külföld, 2019.11.27

    Moszkva/Peking, 2019. november 27., szerda (MTI/Reuters/TASZSZ) - Oroszország hivatalosan javasolta az Egyesült Államoknak, hogy hosszabbítsák meg a hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START III. egyezményt - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán Pekingben.

Az orosz diplomata kínai kollégájával, Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettessel közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a megállapodást Moszkva öt évvel javasolta meghosszabbítani, bár hajlandó lenne rövidebb hosszabbítás elfogadására is.

A 2010-ben az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama által aláírt START III. egyezmény hatálya 2021 februárjában jár le. Ez az utolsó nagyobb - a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló - megállapodás Washington és Moszkva között. A START III. mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejre korlátozza az atomarzenált.

Oroszország november elején arra figyelmeztetett, hogy nem maradt elég idő egy újabb, a jelenlegit felváltó átfogó egyezmény kidolgozására, s a jelenlegi megállapodás hosszabbításával kapcsolatban is rohamosan fogy az idő.

"A megállapodás rendelkezései alapján ötéves hosszabbítást javasoltunk az Egyesült Államoknak, illetve, ha ez valamilyen okból nem felelne meg az amerikai félnek, rövidebb időre" - hangsúlyozta Rjabkov, akit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Az orosz diplomata, aki a nap folyamán kínai hivatali partnerével találkozott Pekingben, úgy fogalmazott, hogy egy rövidebb ideig tartó hosszabbítás nem tökéletes, "de jobb a semminél".

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt mondta, hogy az elődje, Barack Obama által kötött megállapodás rossz alku volt az Egyesült Államok számára. Amerikai tisztségviselők szerint Trump jövőre fog dönteni a START III. egyezmény további sorsáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!