Román államfő: tisztességtelen lenne a válság árát a nyugdíjasokkal megfizettetni

Külföld, 2022.06.07

A román államfő szerint a növekvő fogyasztói árak közepette emelni kell a nyugdíjakat is, mivel tisztességtelen lenne a válság árát kizárólag a nyugdíjasokkal megfizettetni.

Klaus Iohannis egy Buzau megyei iskolalátogatás alkalmával beszélt a témáról, amikor az újságírók arról kérdezték: támogatná-e, hogy a kormány még idén emelje a nyugdíjakat és egyetért-e azzal, hogy ennek érdekében Romániának el kell érnie Brüsszelben, hogy a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervből (PNRR) töröljék a nyugdíjkiadások korlátozására vonatkozó kötelezettség-vállalást.

Az elnök rámutatott: az inflációban, a növekvő árak mellett nőnek a fizetések is, és szerinte ugyanúgy kell növekedjenek a nyugdíjak is.

"A nyugdíjasoknak már nincs lehetőségük más kereseti lehetőségek után nézni, pluszmunkát vállalni. Azzal maradnak, amit kapnak, vagyis a nyugdíjukkal, ezért azt tartom méltányosnak, hogy a nyugdíj szintjét a helyzethez igazítsák. Egyértelmű, hogy a kormánynak kell előállnia komoly tervvel a helyzet kezelésére, és elő is fog állni" - idézte az elnököt az Agerpres hírügynökség.

Bár Iohannis nem erősítette meg, hogy Románia a nyugdíjakra vonatkozó megkötések újratárgyalását kezdeményezi Brüsszelben, a keddi nyilatkozatáról tudósító bukaresti média úgy értelmezte, hogy érvelése ennek szükségességéről szólt.

Marius Budai munkaügyi miniszter többször rámutatott: a jelenlegi kétszámjegyű infláció közepette tarthatatlan az a PNRR-ben szereplő kötelezettség-vállalás, miszerint Románia a GDP legfeljebb 9,4 százalékát fordíthatja nyugdíjakra, miközben az uniós átlag 12,5-13 százalék.

Korábban Marcel Bolos, a bukaresti kormány európai beruházásokért felelős minisztere is támogatásáról biztosította Budait abban, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az Európai Bizottsággal a nyugdíjakra vonatkozó korlátozás eltörlése érdekében. Bolos szerint a helyreállítási alapról szóló uniós döntések még csak a koronavírus-járvány okozta válsággal számoltak, de most már figyelembe kell venni az ukrajnai háború hatásait, az energiaválságot és a küszöbön álló élelmiszerkrízist is.

Romániában az infláció elérte a 14 százalékot, és 3,2 millió embert nélkülözés fenyeget - mutatott rá a tárcavezető.

A 2022-re megszavazott költségvetési törvényben a tavaly novemberben hivatalba lépett bukaresti nagykoalíciós kormány tízszázalékos nyugdíjemelést irányzott elő, amelyet január elsejétől vezettek be. A múlt héten egyszeri, 700 lejes (mintegy 55 ezer forintos) nyugdíj-kiegészítésről is döntött a kormány, amelyet júliusban folyósítanak annak a 3 millió 300 ezer romániai nyugdíjasnak, akinek a járandósága nem haladja meg a havi 2000 lejt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!