Román centenárium - Dancila: az ünnepet nem szabad elrontani tüntetésekkel

Külföld, 2018.11.26

Túl fontos a december elsejei nemzeti ünnep, a Nagy Egyesülés centenáriuma ahhoz, hogy erre a napra tüntetéseket szervezzenek - vélekedett hétfőn Viorica Dancila román miniszterelnök.

A kormányfőt a román csendőrség állásfoglalására reagáltatták az újságírók a parlament folyosóján, Dancila azonban elzárkózott ettől, azt mondta, sem bírálni, sem dicsérni nem akar senkit, úgy véli, a nemzeti ünnep közeledtével a románoknak egységet kell tanúsítaniuk, hiszen viselkedésükkel a következő nemzedékeknek és a külföldnek is üzennek.

Miután a közösségi portálokon az utóbbi időben többen arra buzdították a december elsejei katonai díszszemlék közönségét, hogy fordítsanak hátat, amikor a csendőrség egységei vonulnak fel, a csendőrség közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy - bár mindenkinek joga van tiltakozni, de - a felbujtók "az emberek, az állampolgárok és a románok közül is kiírják magukat" és valójában a román államot sértik meg. A felhívást először a - csendőrökkel a futballmérkőzéseken gyakran összetűzésbe kerülő - ultrák kezdték terjeszteni, de azok az ellenzéki szervezetek is átvették, amelyek a román emigráció augusztusi kormányellenes tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás ellen akarnak tiltakozni.

A csendőrséget közvetlenül érintő tiltakozásokon kívül december elsejére a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a kormánykoalíció igazságügy reformját bíráló civil szervezetek újabb nagyszabású tüntetést próbálnak szervezni a kormány székháza elé is, a Dancila-kabinet lemondását követelve.

Románia december elsején ünnepli a Nagy Egyesülés centenáriumát, Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulóját. A centenárium alkalmából szerdán a román parlament Bukarestben, csütörtökön pedig a román kormány Gyulafehérváron tart ünnepi ülést, szombaton pedig mindkét helyszínen - és az ország számos más nagyvárosában is - nagyszabású katonai parádéval köszöntik az ország nemzeti ünnepét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!