Román és belga állami vezetők együtt látogattak el egy romániai katonai támaszpontra

Külföld, 2022.04.13

Együtt látogatott el szerda délelőtt a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogalniceanu melletti légitámaszpontra Klaus Iohannis román elnök, valamint Alexander De Croo belga, és Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

A légibázison a román katonák mellett amerikai, brit és belga katonák is szolgálatot teljesítenek.

Klaus Iohannis köszönetet mondott a NATO-tagállamokból érkezett katonáknak, amiért a román haderővel együtt védik az emberek biztonságát és jólétét. Úgy vélte: jelenlétüknek a védelmi dimenzión túl szimbolikus üzenete is van, hiszen az euroatlanti értékeket képviselik: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot, és a népek jogát az önrendelkezéshez.

Iohannis kijelentette: a legutóbbi NATO-csúcs döntéseinek megfelelően felgyorsítják a NATO átalakítását olyan szövetséggé, amely elsősorban a keleti szárnyon és a Fekete-tenger térségében hosszú távon biztosítja a védelmet és az elrettentést. Hozzátette: dolgoznak négy új harccsoport mielőbbi létrehozásán, amelyek egyike Romániában jön létre.

Alexander De Croo belga miniszterelnök úgy vélte: az Ukrajna elleni támadás azokat az értékeket, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat vette célba, amelyeket az Európai Unió és a NATO képvisel. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy a NATO védelmi szövetség marad, ezután sem fogja a konfliktus kiszélesítésének az útját keresni, de készen áll a tagállamok területének megvédésére. Ha bármelyik tagállamot támadás éri, mindegyik megtámadottnak tekinti magát.

"Meg fogjuk védeni a szabadságunkat, a demokráciánkat, a szabad világ soha nem fogja megadni magát" - jelentette ki a belga kormányfő.

A Mihail Kogalniceanu légi bázisra március 15-én érkezett több mint 300 belga katona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!