Román kormányalakítás - A liberálisok Iohannisra bízzák a döntést, a szociáldemokraták szakértői kormányt javasolnak

Külföld, 2020.02.26

A Romániában tavaly november óta kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányon maradna, de Klaus Iohannisra államfőre bízza, hogy kinek ad kormányalakítási megbízást.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egy szakértői kabinet vagy nemzeti egységkormány megalakítását nevezte elfogadhatónak szerdán az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási tárgyalásokon. Marcel Ciolacu házelnök, a PSD ideiglenes elnöke elmondta: a PSD ezúttal nem tett javaslatot a miniszterelnök személyére és a kormány összetételére sem. Azt is leszögezte: a PSD nem szavaz bizalmat olyan kormánynak, amelyben a PNL politikusai is részt vesznek.

A jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy kész - a PNL-lel koalíciót alkotva - kormányra lépni, és a párttal választási szövetségben lévő, parlamenti képviselet nélküli Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökét, Dacian Ciolos volt kormányfőt javasolta miniszterelnöknek.

Az újabb egyeztetéseket az tette szükségessé, hogy Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, ügyvivő kormányfő kedden visszaadta kormányalakítási megbízását, miután a parlament nem szavazott bizalmat az új kormánynak a házszabály által megszabott 15 nap alatt.

Romániában a tavaly ősz óta ellenzékbe kényszerült PSD és az év végi parlamenti választások előrehozását szorgalmazó Iohannis egymást vádolja a kormányválság kirobbantásával, miután az államfő február elején a PNL-t vezető, a parlament által frissen megbuktatott Ludovic Orban ügyvivő kormányfőt bízta meg kormányalakítással. Az államfő szerint a PSD buktatta meg a kormányt, majd időhúzással, a parlamenti bojkottal hátráltatta a bizalmi szavazást. A szociáldemokraták szerint az államfő egy "bohózatba" kényszerítette az országot, amikor olyan miniszterelnök-jelöltnek adott megbízást, akinek a beiktatását saját pártja sem támogatta.

Az alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat. Úgy értékelte: az elnök nem idézhet elő szándékosan válságot, azzal a céllal, hogy - két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után - joga legyen feloszlatni a parlamentet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóközleményben ismertetett álláspontja szerint az előrehozott választást "le kell venni a napirendről". A magyar szövetség szerint most megfelelő parlamenti támogatottsággal rendelkező politikai kormányra van szüksége Romániának, amely egyensúlyt teremt a gazdaságban, és elsődleges feladatának tekinti a koronavírus-járvány megelőzését.

"Nem csúszómászó kormányt akarunk, hanem olyat, amely lábra tud állni! Nem technokrata kormányt akarunk, hanem olyat, amelyet felelősségre lehet vonni. És az előrehozott választást is csak abban az esetben tudjuk támogatni, ha az emberek előbb biztonságban érzik magukat, és egészségükre semmi sem jelent veszélyt" - idézte Kelemen Hunor szövetségi elnököt az RMDSZ hírlevele.

Iohannis várhatóan még szerda este megnevezi következő miniszterelnök-jelöltjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!