Román kormánykoalíciós válság - Az USR-PLUS miniszterei felhagytak a kormányülések bojkottjával

Külföld, 2021.04.15

Felhagytak az előző nap bejelentett bojkottal, és részt vettek a bukaresti kormány csütörtöki ülésén az USR-PLUS pártszövetség miniszterei, de - médiaértesülések szerint - személyes találkozójukon is elmondták Florin Citu liberális miniszterelnöknek, hogy megvonták tőle a politikai bizalmat.

Citu nem volt hajlandó ezt megerősíteni vagy cáfolni a kormányülés utáni sajtóértekezletén, az újságírók erre vonatkozó kérdéseit azzal hárította el, hogy a kormányülés is a koalíció működését bizonyítja, ezen fontos döntések születtek, és a maga részéről köszönetet mondott az USR-PLUS minisztereinek felelősségteljes hozzáállásukért.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR-PLUS által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit.

Az USR-PLUS azt állítja, hogy folytatná a közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), de Citu nélkül. A koalíciós partnerek azonban nem siettek tárgyalóasztalhoz ülni, és egyelőre Klaus Iohannis államfő sem adta jelét annak, hogy közvetítene a koalíciós pártok között.

A bukaresti média úgy tudja: a PNL "időhúzásra játszik", hogy lehiggadjanak az indulatok, és nem hajlandó miniszterelnöke beáldozásával elégtételt szolgáltatni az USR-PLUS-nak. Úgy tűnik, hogy - miután a választások után kormányzati részvételének feltételéül szabta, hogy a PNL jelöljön más miniszterelnököt Ludovic Orban helyett - most már abba is belemenne, hogy a PNL-elnök térjen vissza a kormány élére. Ennek ellenére a PNL kitart Citu mellett.

A PNL mellett sorakozott fel az RMDSZ is, amely szerint egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy értékelte: az USR-PLUS elsiette állásfoglalását, és nem kellene ragaszkodnia Citu eltávolításához, mert az elfogadhatatlan. A koalíciós kormányzásban a közös értékek és a közös kormányprogram érvényesítése az elsődleges - szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint Citu nagyon sok türelemmel viszonyult - a kormánya számára politikailag kínos helyzetek sorozatát előidéző - Voiculescuhoz, és azt is cáfolta, hogy nem egyeztetett volna leváltásáról.

"A kormányfő még velem is konzultált, mielőtt döntött volna. Akkor sem mondanám, hogy a miniszterelnöknek is mennie kell, ha egy RMDSZ-es minisztert váltott volna le" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Miután Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke nem volt hajlandó betölteni a tisztséget, Florin Citu vette át az ügyvivői szerepet az egészségügyi tárca élén. Első intézkedése az volt, hogy érvénytelenítette a koalíciós válság kirobbanásához vezető, a karantén feltételeinek járványügyi mutatóit módosító miniszteri rendeletet. A kormányfő a tárca egyik államtitkárára bízta a napi ügyek intézését, és arra vár, hogy az USR-PLUS újabb minisztert jelöljön Voiculescu helyére.

A román alkotmány szerint legfeljebb 45 napig veheti át ügyvivői hatáskörrel a kormány másik tagja egy másik minisztérium vezetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!