Román kormányválság - A román parlament házbizottsága szombatra tűzte ki a bizalmatlansági indítvány szavazását

Külföld, 2019.10.02

A kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága szombatra tűzte ki a szociáldemokrata (PSD) Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását.

A döntést az egyesített házbizottságban - egy kisebbségi képviselő támogatásával - többségben lévő szociáldemokraták hozták meg, a jobbközép ellenzék azonban ezt visszaélésnek minősítette. Az ellenzék szerint a PSD valójában már elvesztette parlamenti többségét és legitimitását, így a szokatlan, hétvégi időzítéssel próbája elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbuktatásához elegendő szavazat.

A PSD azzal érvel, hogy a parlament más esetekben is - például a költségvetési vita alkalmával - ülésezett már hétvégén, a kormánypárt pedig sürgősen be kívánja bizonyítani, hogy a bizalmatlansági indítványnak - szerinte - nincs támogatottsága, és nem több populista színjátéknál.

A kedden iktatott bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A házbizottság szerdára összehívta a képviselőház és a szenátus együttes ülését, hogy felolvassák az indítványt, annak vitáját és szavazását pedig szombatra tűzte ki.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt című bizalmatlansági indítványban az ellenzék azt veti a Dancila-kormány szemére, hogy "felélte" a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük.

A bizalmatlansági indítvány a PSD-kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, azért a törvényért, amely - a börtönökben uralkodó áldatlan állapotokra hivatkozva - csaknem húszezer köztörvényes elítélt idő előtti szabadulását tette lehetővé.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dancila valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!