Román kormányválság - Kelemen Hunor: az RMDSZ gyors megoldást akar

Külföld, 2019.08.30

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román politikai válság gyors megoldását szorgalmazza, nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) kisebbségben maradt kormányát, és ha lesz bizalmatlansági indítvány, azt meg fogja szavazni - szögezte le Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén.

Felidézte: a 2016-os választás után az RMDSZ azért vállalkozott parlamenti együttműködésre a PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalícióval, hogy nyitva tartsa a párbeszéd lehetőségét a román hatóságokkal a centenárium időszakában, idén májusban pedig az úzvölgyi katonai temető ügye miatt szüntették be a koalíció támogatását.

Kelemen Hunor szerint a parlamenti többség nélkül maradt kormányfőnek egy normális demokráciában már le kellett volna mondania. Nem tartotta kizártnak, hogy - az elnökválasztáson is induló - Viorica Dancila miniszterelnök halogatni próbálja azt a pillanatot, amikor jóváhagyást kér az ALDE kilépése nyomán megváltozott politikai összetételű kormánya számára a parlamenttől, de szerinte előbb-utóbb az általa vezetett kormány meg fog bukni.

A szövetségi elnök nem akarta megelőlegezni, hogyan fog reagálni az RMDSZ arra, ha felkérést kap egy következő kormánytöbbség kialakítására, de leszögezte: sürgős megoldásra van szükség, egy elhúzódó válság ellehetetlenítené a jövő évi költségvetés megtervezését, a bizonytalanságot az ország gazdasága megsínyli.

Kelemen Hunor úgy értékelte: az RMDSZ megerősödve került ki az idei európai parlamenti (EP-) választásból, sikerült megőriznie európai képviseletét. A rendkívül magas részvétel közepette a szövetség jelöltjeire 476 ezer szavazat érkezett, 126 ezerrel több, mint a legutóbbi EP-választáson, és több, mint 2004 óta bármelyik országos választáson.

A szövetségi elnök szerint a következő időszak három romániai választása közül az önkormányzati a legfontosabb az RMDSZ számára: a magyar közösségnek vissza kell szereznie Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, meg kell tartania Szatmárnémetit, meg kell erősítenie képviseletét, hogy a következő négyéves választásmentes időszakban folytathassa az építkezést.

Kelemen Hunor újabb négy évre Porcsalmi Bálintot jelölte az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségére, akinek az SZKT bizalmat is szavazott. A szövetségi elnök bejelentette: a gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb kommunikáció érdekében Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök személyében ezentúl szóvivője is lesz az RMDSZ-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!