Román miniszterelnök: fontos megmutatni az európai polgároknak, hogy az uniós intézmények értük dolgoznak

Külföld, 2019.01.15

Az Európai Unió (EU) az európai építkezés folyamatának nehéz pillanataival áll szemben, ezért fontos megmutatni az európai polgároknak, hogy az uniós intézmények értük dolgoznak - jelentette ki Viorica Dancila, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia miniszterelnöke Strasbourgban kedden.

Dancila az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének a román uniós elnökség programjáról folytatott vitáján kiemelte, Európát számos válság alakította, az ilyen helyzetek azonban mindig egy új kezdet lehetőségét hordoznak.

"Európa mindig arról volt ismert, hogy képes leküzdeni az akadályokat, és újjászületik a történelem egy-egy kevésbé szerencsés epizódja után" - fogalmazott.

A román miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a megkülönböztetett bánásmód bármilyen formájának megszüntetésére van szükség a közös európai értékek megerősítése érdekében.

Kiemelte, Romániát kritikával illetik más tagállamokban természetesnek vett intézkedések miatt. Bukarestet arra kötelezik, hogy feleljen meg bizonyos feltételeknek, amelyeket más EU-tagállamok nem érvényesítenek. Hozzátette, a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad.

"Egy demokratikusabb uniót akarunk, hogy előmozdítsuk az egyenlő bánásmódot, amelyre valamennyi tagállam és az összes európai ember áhítozik. Ez lényeges az emberek bizalmának megerősítéséhez az európai projektben" - mondta.

Dancila kijelentette, a májusban esedékes európai parlamenti választás esély mindazok számára, akik hisznek az alapelveken alapuló Európában.

"Hiszek egy egységesebb, jobb és erősebb Európában, amely politikai, gazdasági és társadalmi dimenziójában is egységes, ugyanis ez a legjobb megoldás az európai projekt jövője szempontjából" - tette hozzá a román miniszterelnök.

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a szegénység elleni küzdelem legyen a román elnökség legfontosabb feladata.

Kiemelte, hogy az alapvető jogokhoz való hozzáférést is biztosítani kell európai szinten. Hozzátette, a tagállamok számítanak Románia tapasztalatára a szociális és regionális kohézió területén.

"Bízom abban, hogy előkerül a szegénységgel kapcsolatos dosszié a román elnökség alatt, mert fel kell karolni a 120 millió szegénységben élő európai állampolgárt" - fogalmazott a néppárti képviselő.

Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a nyugat-balkáni régiónak mielőbb az Európai Unió szerves részévé kell válnia, és ezt a román uniós elnökségnek nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is prioritásként kell kezelnie.

Mint írta, a legutóbbi két uniós elnökség, Bulgária és Ausztria elnöksége idején a bővítési folyamat lelassult. A román elnökség programjában kiemelten kezeli a bővítés kérdését, amely remények szerint a csatlakozási folyamatok dinamikájában is megmutatkozik majd, és megvalósítható lesz a 2025-ös csatlakozási határidő - tette hozzá írásbeli hozzászólásában Deli Andor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!