Románia elméletileg 20 579 megawatt villamos energiát képes előállítani

Külföld, 2020.11.01

A villanyáramot előállító romániai erőművek beépített összkapacitása 20 579 megawattot (MW) tett ki október utolsó napján - jelentette az Agerpres hírügynökség az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) közlésére hivatkozva.

A hatóságnál átfogó vizsgálat van folyamatban annak a megállapítására, hogy a létező erőművek mennyi energiát képesek ténylegesen is előállítani.

Az ANRE összesítése szerint a romániai erőműrendszerben a vízi erőművek részesedése a legnagyobb. A vízi erőművek beépített összteljesítménye 6643 megawatt, és közel harmadrészét (32,3 százalékát) teszi ki a romániai villanyáram termelési kapacitásnak. A szénerőművek 4787 MW (23,3 százalék), a gáztüzelésű erőművek 3212 MW (15,6 százalék), a szélerőművek 3003 MW (14,6 százalék) az atomerőmű 1413 MW (6,9 százalék), a naperőművek 1383 (6,7 százalék) a biomassza erőművek pedig 106 MW (0,5 százalék) előállítására képesek. Az összeírás az egyéb kategóriába sorolta a biogáz égetéséből elérhető 20,4 MW teljesítményt, a szemét égetéséből nyerhető 6 MW teljesítményt, és a visszamaradó hőből nyerhető 4,1 MW teljesítményt.

Az Agerpres hírügynökség felidézte: az ANRE-nél folyamatban van a ténylegesen működő áramtermelő kapacitások felmérése is. Dumitru Chirita, a hatóság vezetője tavaly augusztusban azt nyilatkozta, hogy nagy szakadék tátong az erőművek beépített teljesítménye és az ország tényleges áramtermelő képessége között. Chirita úgy vélte: a tényleges áramtermelési képesség 16 ezer MW körül van. Az e fölötti kapacitások nem léteznek, vagy nagyon hosszú ideje nem elérhetők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!