Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Külföld, 2022.12.07

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.

Nicolae Ciuca szerint a jelenlegi bizonytalanság nem folytatódhat, minden érv Románia csatlakozási kérelmének támogatása mellett szól, ezért döntést akarnak "minden további huzavona nélkül".

Kiemelte: Románia minden vonatkozásban eleget tesz a schengeni tagság feltételeinek, ezt most már nemcsak az európai intézmények, a Frontex ismeri el, hanem a csatlakozás korábbi ellenzői, Németország és Franciaország. Hollandia és Svédország támogatását is sikerült megszerezni, egyedül Ausztria akarja halasztani a román (és bolgár) belépést.

"Nincs valós ok (a halasztásra) ebben a pillanatban. Megértjük, hogy a migráció kényes téma sok tagországnak, de Románia csatlakozásának elakasztása nem fogja megoldani Ausztria problémáit, ellenkezőleg: felvétele biztonságosabbá teszi a schengeni övezetet" - hangoztatta a román kormányfő.

Szerinte Románia eddig is bebizonyította, hogy képes magas színvonalon ellátni a határőrizeti feladatokat, hatékonyan fellépni az illegális migráció ellen, és együttműködni a többi tagország rendőri szerveivel - ezt az országba látogató európai uniós szakértők is igazolták. Rámutatott: a román határrendőrök még hatékonyabban fogják munkájukat végezni, ha rendelkezésükre állnak majd a schengeni jogszabályok.

"A Tanács ülésén szavazást kérünk. Románia számára nemzeti célkitűzés, hogy a schengeni övezet részévé váljon" - szögezte le a román miniszterelnök.

Két hete Rigában Klaus Iohannis államfő még úgy vélekedett: lehetséges, hogy egy-két hónappal elhalasztják a döntést Románia schengeni övezetbe történő felvételéről, ha nem biztos, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülésén pozitív döntés születik erről. A bukaresti vezetők akkor még a korábban kilátásba helyezett holland vétótól tartotta. Pénteken azonban a hágai kormány úgy döntött, jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek.

Az osztrákok ellenkezése meglepte a román közvéleményt, a bukaresti politikusok pedig pártállástól függetlenül azt hangoztatják: megengedhetetlen, hogy ezek után a bécsi belpolitikai csatározások áldozatául essen az ország több mint tíz éve halogatott schengeni csatlakozása és Romániát tegyék bűnbakká az illegális migrációért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!