Románia-szakértő: a fiatalok otthonmaradásán kell dolgozna az RMDSZ-nek

Külföld, 2019.02.26

A Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője, Pászkán Zsolt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétvégi kongresszusa nyomán azt mondta, a pártnak a romániai magyar fiatalok otthonmaradásán kell dolgoznia a jövőben.

A kongresszuson újra Kelemen Hunort választották a párt elnökének, aki 2019-et a jövő felé fordulás évének nevezte. Erre reagálva Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, meg kell határozni azokat a fejlődési irányokat, amelyek mellett össze lehet tartani a romániai magyar közösséget, hiszen a Romániára rendkívül jellemző elvándorlás a magyar közösséget is érinti - magyarázta.

Romániából az elmúlt húsz évben négymillió ember vándorolt el, létszámarányos részük a magyar közösségből - mutatott rá.

A magyar kormány által elindított gazdaságfejlesztési program segítségével, illetve a helyi és uniós források felhasználásával a pártnak olyan közösséget kell építenie, amelyben a fiatal nemzedék jövőképet lát - fogalmazott.

Hangsúlyozta: egy egészséges társadalomépítés nem épülhet támogatásokra. Hosszútávon egy közösségnek képesnek kell lennie intézményei fenntartására, működtetésére és kialakítására, ehhez pedig egy olyan gazdasági réteg szükséges, amely sikerei által képes saját régiójába pénzt visszaforgatni, akár új munkahelyek biztosítása által - fűzte hozzá Pászkán Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!