Románia szerint szervezett keretek között, a tagállamokkal kell vitát folytatni az új uniós erdőstratégiáról

Külföld, 2021.07.19

Szervezett keretek között kell vitát folytatni az Európai Bizottság által bemutatott új erdőstratégiáról, hogy a tagállamok is kifejthessék véleményüket - jelentette ki hétfőn Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető egy sajtótájékoztatón közölte: Románia is csatlakozott ahhoz az Ausztria által kezdeményezett nyílt levélhez, amelyben tizenegy tagállam részletes vitát kért az Európai Bizottság által pénteken elfogadott új erdőstratégiáról. Tánczos kifejtette, Románia általában támogatja az unió által meghatározott klímavédelmi és környezetvédelmi célokat, de azt szeretné, hogy az új stratégiáról részletes vita legyen, amelyben a tagállamok is kifejthetik véleményüket. Elmondta, az Európai Bizottság többnyire az uniós polgárokat kérdezte meg arról, hogy mit tartalmazzon az új stratégia, amely csak pénteken jutott el hivatalos úton a tagállamokhoz.

Tánczos Barna leszögezte: a vita során azt kell tisztázni, hogy a következő évtizedekben egyre növekvő erdő- és környezetvédelmi költségek pontosan mekkorák lesznek. Az új stratégia csak két ponton utal a költségekre, ami nem elégséges. A mezőgazdasággal ellentétben, ahol a közös uniós agrárpolitikának köszönhetően a tagállamok jelentős támogatást kapnak az EU-tól, az erdőgazdálkodást kizárólag a tagállamok finanszírozzák nemzeti hatáskörben, ezért nem mindegy, hogy mekkora költségek hárulnak rájuk a következő évtizedekben. Tánczos szerint amennyiben korlátozzák az erdőkitermelést, akkor valamilyen módon kárpótolni kell az erdőtulajdonosokat.

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy az uniós végrehajtó szerv elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, amely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul. Az új erdőstratégia hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázkibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!