Románia továbbra is "emigráns" ország

Külföld, 2019.08.29

Románia továbbra is "emigráns" ország, többen vándorolnak el onnan, mint ahányan letelepednek egy évnél hosszabb időre - közölte csütörtökön a román statisztikai intézet.

Az ország népességéről szóló ideiglenes jelentés szerint tavaly több mint 125 ezerrel - megközelítőleg egy Marosvásárhely méretű város lakosságával - csökkent Románia népessége. Az országnak az idei év első napján 19 millió 405 ezer lakosa volt.

Tavaly csaknem negyedmillió (240 ezer) lakos hagyta el Romániát, miközben a hazatérők és az egy évnél hosszabb időre itt letelepedő külföldiek száma alig haladta meg a 180 ezret. A 58 ezres migrációs veszteség volt a népességfogyás második legfontosabb oka a természetes fogyás után.

A népességcsökkenés nagyobb része a több mint negyed évszázada negatív tartományban lévő természetes szaporulatnak tulajdonítható: az élve születések száma tavaly 76 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.

A statisztikai hivatal jelentéséből kiderül: Romániában tavaly is fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya (15,6 százalék) állandó maradt, a 65 év felettieké enyhén (0,3 százalékponttal) emelkedett (18,5 százalékra). Az úgynevezett függőségi ráta - amely azt tükrözi, hány gyerek és idős jut száz aktív (15-65 év közötti) felnőttre - 51,1-ről 51,9 százalékra nőtt.

A rendszerváltáskor még több mint 22 milliós ország drasztikus népességfogyásáért - főleg az uniós csatlakozást követő években - elsősorban az elvándorlás volt felelős, Romániából ugyanis több mint hárommillió vendégmunkás költözött Nyugatra (elsősorban Olaszországba és Spanyolországba).

Bár a kivándorlás mérséklődött, áttételesen kedvezőtlenül befolyásolja a demográfiai adatokat az által, hogy a külföldre költözött román állampolgárok zöme a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartozik.

Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának, amennyiben nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!