Romániában a speciális nyugdíjak lettek a választási kampány központi témája

Külföld, 2020.11.24

Romániában a speciális nyugdíjak váltak a választási kampány fő témájává, miután kedden a rendszerkritikus, ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette: frakciójának tagjai lemondanak törvényhozói mandátumukról, hogy ne részesüljenek speciális nyugdíjban.

Ezt a lépést azért teszik meg, mert állításuk szerint abban az esetben részesülnek a juttatásban, ha kitöltik a teljes mandátumukat. Dan Barna, az USR elnöke közölte, kedden az USR törvényhozói egyénileg benyújtják lemondásukat, az egészségügyi problémákkal küszködő frakciótagok később teszik meg. Hozzátette: egyhangú döntés született erről a pártban.

Az első hírek a sajtóban már hétfőn kiszivárogtak arról, hogy az USR erre a lépésre készül. Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ezért már hétfőn este egy televíziós műsorban bejelentette, hogy le fog mondani mandátumának utolsó napján, hogy ne részesüljön speciális nyugdíjban.

Ezt követően a romániai pártok között valóságos versenyfutás kezdődött, amelyben minden politikai erő azt próbálta bizonygatni, hogy nem támogatja a sajtó által luxusnyugdíjaknak nevezett öregségi járandóságokat. Florin Roman, a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kedden reggel bejelentette: összehívta a házbizottságot, hogy tűzzék napirendre a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörléséről szóló liberális törvénytervezetet.

Ugyanakkor az USR-nek is van egy hasonló benyújtott tervezete a parlamentben, amelyet azóta sem tűztek napirendre. Az USR a szociáldemokratákat vádolta azzal, hogy "elásták" azt a parlamenti fiókokban.

A liberálisok szerint ugyanakkor a törvényhozói mandátumról való lemondás populista gesztus, ugyanis ezzel a képviselők és a szenátorok nem veszítik el a jogukat arra, hogy megkapják a különnyugdíjat. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is "olcsó populizmusnak" nevezte az USR törvényhozóinak és a PSD elnökének a döntését.

Románia tavaly 9 milliárd lejt (665,3 milliárd forint) fordított a különnyugdíjakra, amelyek többszörösére rúgnak az átlagnyugdíjnak. Ebben a juttatásban nyugalmazott bírók, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.

Júniusban a parlament a speciális nyugdíjak progresszív megadóztatásáról döntött, de a jogszabályt megtámadta az alkotmánybíróságon az ombudsman. A taláros testület döntése többszöri halasztás után a december 6-i parlamenti választás után várható. Januárban már elfogadott a parlament egy jogszabályt a speciális nyugdíjak eltörléséről, de az elbukott az alkotmányos normakontrollon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!