Romániában bölcsődeépítési programot indít a fejlesztési minisztérium

Külföld, 2021.02.12

Romániában bölcsődeépítési programot indít a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium, hiszen Románia az Európai Unióban az utolsó helyen áll a bölcsődei helyek és a bölcsődés korú gyerekek arányát tekintve.

A tárcavezető erről pénteken egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón beszélt, amelyről az RMDSZ tájékoztató hírlevele adott hírt. A három évnél kisebb gyermekek alig 4 százalékát képesek befogadni a bölcsődék, ezzel Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban - mondta a miniszter, aki szerint Bulgária is jobban áll ebben a tekintetben 11 százalékkal. Európai viszonylatban a dánok állnak a legjobban, ott a három évnél kisebb gyerekek 70 százalékát képesek befogadni a bölcsődék - idézte a statisztikákat a miniszter.

"Már a mandátumom első hetében utasítottam az Országos Befektetési Vállalatot, hogy háromféle típusprogramot dolgozzanak ki négy, hat és tíz fős csoportoknak" - mondta. Úgy vélte, hogy az immár huszonnégy éve érvényben levő, bölcsődékre vonatkozó szabályozásokat frissíteni kell, a feltételeket a 21. századhoz szükséges igazítani. A miniszter nem közölte, hogy hány bölcsődét terveznek építeni, de jelezte, hogy az egész országra kiterjedő programról van szó, így valamennyi megyében fognak épülni ilyen létesítmények, amelyekre "nagy szükség van". Jelezte, hogy ez a program a fejlesztési minisztérium prioritásai közé tartozik.

Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére a román parlament elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében a bölcsődék működésének finanszírozása immár nem az önkormányzatok hatáskörébe fog tartozni, hanem a központi költségvetéshez, így akárcsak az iskolák vagy egyetemek esetében, a bölcsődéket is az úgynevezett fejpénz alapján fogják finanszírozni a központi költségvetésből. Az elmúlt években Romániában a tehetősebb önkormányzatok építettek bölcsődéket, nekik az építés mellett a működési költségeket is állniuk kellett, ezen változtat majd a jogszabály, amelyet Klaus Iohannis államelnök már kihirdetett, de még nem lépett hatályba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!