Romániában ideiglenes energiaár-kompenzációt vezettek be a lakossági fogyasztók számára

Külföld, 2021.10.04

Romániában állami támogatással ellensúlyozzák a következő fűtésszezonban a villanyáram és a földgáz drágulását a lakossági fogyasztók számára: erről hétfői ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Azok a lakossági fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti villamos energiát használnak el, 21 banis (15 forint) árkompenzációban részesülnek kilowattóránként, attól függetlenül, milyen tarifával vásárolják az áramot. A kompenzáció a november 1-től március 30-ig terjedő öt hónapos időszak villanyszámláiban jelenik majd meg, tehát az érintett fogyasztóknak nem kell ezt külön kérvényezniük, hanem a kompenzáció összegével kisebb számlát fognak kapni - magyarázta a kormányülést követő sajtóértekezleten Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Hozzátette: jelenleg a román piacon a legalacsonyabb energiaár 68 bani kilowattóránként, a kompenzáció ettől a referenciaártól indul, vagyis erre a szintre hoz minden olyan villanyszámlát, amelynél az eltérés nem nagyobb 21 baninál.

Popescu szerint ezzel arra akarják bátorítani a fogyasztókat, hogy átiratkozzanak az alacsonyabb tarifákkal dolgozó szolgáltatókhoz. Romániában ugyanis a tavaly végrehajtott energiaár-liberalizálás nyomán a lakosság mintegy fele kötött szabadpiaci szerződést.

A földgáz esetében 25 százalékos árkompenzációt vezetnek be a következő öt hónapra azok számára, akik ebben az időszakban havi 20 és 200 köbméter közötti gázmennyiséget fogyasztanak. A földgáznál a megawattóránként 125 lejes referenciaár feletti részt kompenzálják.

A bukaresti kormány azzal számol, hogy a villanyáram és a földgáz drágulásának ellensúlyozása 1,3 milliárd lejes (93,4 milliárd forint) többletterhet jelent a költségvetésnek.

Az energiaügyi miniszter szerint az árkompenzáció 5,2 millió háztartási áramfogyasztót (a lakosság 55 százaléka), illetve 2,2 millió háztartási földgázfogyasztót (a hálózatba kötött 3,6 millió háztartás csaknem kétharmada) érinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!