Romániában ideiglenesen korlátozzák a lakossági áram és gáz árát

Külföld, 2022.01.25

Romániában ideiglenesen korlátozzák a lakossági villamos energia és gáz árát, illetve kiterjesztették az árkompenzációban részesülők körét; az újabb intézkedések februárra és márciusra érvényesek.

A kormány keddi ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

Az új rendelkezéssel gyakorlatilag csökkentették a tavaly novemberben bevezetett árplafont és kiterjesztették az árkompenzációra jogosultak körét: így senkinek sem kell 80 baninál (58,34 forint) többet fizetnie az áram, illetve 31 baninál (22,60 forint) a gáz kilowattórájáért - magyarázta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Hozzátette: a havi 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használó lakossági fogyasztóknak ártámogatást is adnak, így nekik valójában 68 banit (49,59 forint) fognak számlázni a villanyáram kilowattórájáéért. Hasonló módon azoknak, akik 300 köbméternél kevesebb földgázt használnak el egy hónapban, 22 banit (16,04 forint) kell fizetniük az energiahordozó kilowattórájáért.

Az árplafon eddig 1 lej volt a villamosenergiánál és 37 bani a földgáznál, valamint azoknak járt árkompenzáció, akik havi 300 kilowattóránál kevesebb áramot, illetve 200 köbméternél kevesebb gázt használtak.

Popescu hozzátette: a rendeletben a villanyáram esetében 1 lejes, a gáz esetében 37 banis árplafont szabnak meg szinte minden más, nem lakossági fogyasztó számára, kivételt képeznek a távhőszolgáltatók és a nagy ipari fogyasztók, amelyeknél már léteztek árkedvezmények.

Mivel az energiaszolgáltatók jelentős rész nem vette figyelembe a tavaly novemberben bevezetett árkorlátozó intézkedéseket, a kormány múlt héten sürgősségi kormányrendeletben kötelezte a szolgáltatókat a tévesen kiállított lakossági villany- és gázszámlák kijavítására. Popescu szerint a fogyasztóvédelem az eddigi 50 ezer helyett immár 200 ezer lejes bírságot is kiszabhat a jogtalanul magas számlákat kiállító szolgáltatókra.

A miniszter kitért arra, hogy a keddi kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet nem visszamenőleges hatályú, így - bár a januári energiafogyasztásról még nem állították ki a számlákat - az újabb árkorlátozó intézkedések csak február elsejével lépnek hatályba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!