Romániában jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a rendőrakadémia két korábbi vezetőjét egy újságíró megfenyegetése miatt

Külföld, 2022.07.21

Jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a román Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegettek egy oknyomozó újságírót, aki az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki ítélete ezzel megerősítette a bukaresti ítélőtábla elsőfokú ítéletét, amely szintén három év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a két vádlottat, illetve elutasította a megfenyegetett Emilia Sercan újságíró és az ügyészség fellebbezését. A bíróság négyéves felügyeleti időszakot rendelt el Adrian Iacob volt rektornak és Petrica Mihail Marcoci volt rektorhelyettesnek, akiket 120 nap közmunkára ítéltek.

A bíróság 80 ezer lej (6,5 millió forint) kártérítést ítélt meg a megfenyegetett újságírónak. Gheorghe Adrian Barbulescu rendőrt, aki a két vádlott megbízásából ténylegesen elküldte a fenyegető üzeneteket az újságírónőnek, a bukaresti törvényszék egy külön perben zsarolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, és elhalasztotta a büntetés végrehajtását, miután a rendőr elismerte tettét, és vádalkut kötött az ügyészséggel.

A korrupcióellenes vádhatóság 2019-ben emelt vádat az egyetem két volt vezetője ellen, akik azután fenyegették meg halálosan az oknyomozó újságírót, hogy az rendszeresen beszámolt az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról.

Tavalyelőtt októberben a román hatóságok bezárták a rendőrakadémia jogi, illetve közbiztonsági doktori iskoláját, miután több plágiumügyre derült fény az újságíró leleplezései nyomán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!