Romániában több mint 200 vidéki településen nincs családorvos

Külföld, 2021.04.28

Romániában több mint 200, nehezen megközelíthető településen nincs családorvos, és 650 településen a családorvosi posztok betöltetlenek - közölte szerdán a román ombudsmani hivatal.

A Romániában nép ügyvédjének nevezett ombudsmani hivatal jelentést készített arról, hogy az ország településein mennyire biztosított a családorvosi szolgáltatás, ennek az eredményét szerdán ismertették.

Az ombudsmani hivatal által megkérdezett intézmények válaszaiból kiderült, hogy 2019 végén 212 vidéki településen nem volt családorvos, és 650 családorvosi poszt betöltetlen volt. Megállapították, hogy noha létezik országos egészségügyi stratégia, ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis egyrészt a törvények figyelmen kívül hagyják a romániai valóságot, másrészt hiányos a különböző illetékes intézmények közötti együttműködés.

Ecaterina Mirea ombudsman-helyettes elmondta, hogy szakmai és emberi nehézségekkel szembesülnek a családorvosok a nehezen megközelíthető vidéki településeken, de a helyi és a központi hatóságok támogatását sem élvezik abban, hogy családorvosi rendelőt nyissanak. Hozzátette: a családorvosok hiánya vezetett ahhoz, hogy egyes rendelőket bezártak, máshol a családorvosok nyugdíjba mentek, és helyükbe nem jött senki. Az ombudsman-helyettes szerint a helyi hatóságoknak több kedvezményt kellene biztosítaniuk, hogy vonzóvá tegyék ezeket az állásokat. Ugyanakkor a fiatal orvosjelöltek körében is alacsony azok száma, akik ezt a szakmát választják. A jelentésben az ombudsmani hivatal több javaslatot is megfogalmazott a helyi és központi hatóságoknak annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a fiatalok előtt a családorvosi pályát.

Romániában mintegy 420 város és minegy 2860 község létezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!