TV műsor

Romániai elnökválasztás - Dan Barna USR-elnök indul az USR-PLUS 2020 Szövetség részéről

Külföld, 2019.07.21

Dan Barnát, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét indítja a novemberi romániai elnökválasztáson az USR-PLUS jobbközép pártszövetség, amely a voksok több mint 22 százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti (EP-) választáson - jelentették be a politikai alakulat vasárnapi sajtóértekezletén.

Dacian Ciolos, az ellenzéki összefogásban részt vevő másik párt, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke lesz az USR-PLUS 2020 Szövetség miniszterelnök-jelöltje.

A két hasonló politikai nézeteket valló - a politikustársadalom megújítását korrupcióellenes jelszavakkal sürgető, magát a régi, "leszerepelt" politikai pártok alternatívájaként feltüntető - új párt összefogása minden romániai választásra kiterjed: az EP-választásokon elért siker után a novemberi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon is együtt akarnak működni. A vasárnapi sajtóértekezleten megerősítették: az a céljuk, hogy a 2020-ban kormányra kerüljenek.

A májusban EP-képviselővé, majd az az Újítsuk meg Európát (RE) nevű, centrista-liberális EP-frakció vezetőjévé megválasztott Ciolos 2016-ban szakértői kormány élén volt több mint egy évig Románia miniszterelnöke. Erre utalva rámutatott: van kormányfői tapasztalata, tudja milyen "parlamenti támogatás nélkül" kormányozni, jövőre azonban ahhoz kérnek választói felhatalmazást, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetség parlamenti többséget alkotva vegye át az ország kormányzását.

A tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő nemrég megerősítette: saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul második ötéves mandátumért a novemberi romániai elnökválasztáson.

Bár Dan Barna bizalmi indexét alig tíz százalék körüli szinten mérik a közvélemény-kutatások, a romániai elemzők szerint az USR élére 2017-ben megválasztott 44 éves jogász végzettségű politikusnak jó esélye van bekerülni az elnökválasztás második fordulójába. Az USR-PLUS ugyanis kevesebb mint fél százalékponttal marad le az EP-választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött, amely még mindig nem döntött arról, kit indít az elnökválasztáson.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!