Romániai kormányalakítás - A PSD jóváhagyta hogy a PNL adja elsőként a kormányfőt

Külföld, 2021.11.22

A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) jóváhagyta hétfőn, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) adja elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakított nagykoalíció miniszterelnökét.

A PSD egyhangúlag elfogadott döntését Radu Oprea szóvivő azzal indokolta, hogy számukra a közös kormányprogramba foglalt szociális csomag - a nyugdíjak, a családi pótlék és a minimálbér emelése - "fontosabb, mint a kormányfői tisztség".

Nemcsak a jövő évi költségvetés így is megkésett kidolgozásához, hanem az idei egészségügyi bérek és a nyugdíjak költségvetés-kiigazítást igénylő folyósításához is teljes jogkörű kormányra van szükség, ezért a csaknem három hónapja tartó politikai válságnak véget kell vetni - mutatott rá a szociáldemokrata szóvivő.

A PSD-nek 9, a PNL-nek 8, az RMDSZ-nek 3 minisztere lesz az új kormányban, ugyanakkor a szociáldemokratákhoz kerül a kormányülések napirendjének kidolgozásában fontos szerepet játszó, miniszteri rangú kormányfőtitkári poszt is.

Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi, a védelmi, a gazdasági, a közlekedési, mezőgazdasági, egészségügyi, munkaügyi, és művelődési minisztériumot és az újonnan létrehozandó családügyi és ifjúsági tárcát. A PNL-nél marad a belügyi, külügyi, igazságügyi, energetikai, oktatási, beruházási és európai alapokat kezelő és a digitalizációs tárca, valamint a kis- és középvállalatokért és idegenforgalomért felelős újonnan alakuló tárca.

Az RMDSZ megtartotta a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminiszteri posztot.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, a PNL által jelölt Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter számára kér hétfőn kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől, ugyanakkor megegyezett abban, hogy másfél év múlva a kormányfői tisztséget a PSD veszi át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!