Romániai kormányalakítás - Az USR nem nyújt támogatást kisebbségi kormánynak

Külföld, 2021.10.25

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavaz bizalmat kisebbségi kormánynak - jelentette be hétfőn Dacian Ciolos az USR elnöke, miután találkozott Nicolae Ciucával, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltjével.

Ciuca a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához keresett támogatást a PNL és RMDSZ volt koalíciós partnerénél, amely szeptember elején lépett ki a Florin Citu liberális kormányfő vezette koalíciós kormányból.

Ciolos felidézte: elsőként ő kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől, és - előzetes koalíciós megállapodások híján - ő is válságkezelő kisebbségi kormány jóváhagyásához kért bizalmat a parlamenttől. Ha egy kisebbségi kormány jó megoldásnak tűnt a PNL számára, akkor kár volt elvesztegetni még egy hetet: megszavazhatták volna az általa javasolt USR-kormányt a múlt héten - fogalmazott.

Ciolos úgy értékelte: Romániának stabil többséggel rendelkező kormányra van szüksége, ha tehát a PNL nem akarja helyreállítani a jobbközép koalíciót, és nem akar már az USR-rel kormányozni, akkor a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kell szövetkeznie, amire korábban is volt már példa.

Az USR elnöke szerint a PNL-nek el kell döntenie, hogy az USR-rel vagy a PSD-vel akar-e stabil kormányt adni az országnak, amely nemcsak válságkezelésre, hanem a szükséges reformokra életbe léptetésére is képes, de az USR partnerségére csak akkor számíthat, ha felújítják a koalíciós szerződést.

A román média értesülései szerint a hétvégén a PNL és a PSD között is egyeztetések kezdődtek arról, milyen feltételek mellett szavaznának bizalmat a szociáldemokraták Nicolae Ciuca kisebbségi kormányának.

A szociáldemokraták tízpontos prioritáslistát küldtek a miniszterelnök-jelöltnek. Szerintük ezt az általa javasolt kormánynak kellene életbe léptetnie jövő év február elsejéig. A román média szerint a PSD ezzel is azt üzente Ciucának, hogy ne tervezzen hosszú távra: ha meg is szerzi a PSD támogatását a kormány parlamenti jóváhagyásához, kormánya rövid életű lesz.

Nicolae Ciuca jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter csütörtökön kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől és tíz nap áll rendelkezésére, hogy bizalmat kérjen a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!