Romániai kormányalakítás - Citu: a PNL akkor próbál meg kormánytöbbséget létrehozni, ha Ciolosnak nem sikerül

Külföld, 2021.10.15

Ha a román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolosnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének nem sikerül többséget szereznie egy általa vezetett kabinet beiktatásához, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tárgyalásokat kezdeményez valamennyi felelős parlamenti párt vezetőjével, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kivételével, egy kormánytöbbség kialakítása érdekében - jelentette be pénteken Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke.

A PNL felszólítja Ciolost, hogy ezt megelőzően próbáljon meg támogatást szerezni azoknál a pártoknál, amelyekkel együtt megbuktatta a Citu-kabinetet, vagyis a legnagyobb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Pártnál (PSD) és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott AUR-nál. Ez szerintük erkölcsi kötelessége a választókkal szemben.

A Nemzeti Liberális Párt ismét leszögezte: a PNL, az USR és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által tavaly decemberben kötött koalíciós megállapodás érvényét veszítette, amikor az USR összeállt az ellenzékkel és bizalmatlansági indítványt szavazott meg saját kormánya ellen.

A párt vezető testülete által pénteken megszavazott állásfoglalás így kimondatlanul is azt üzente Ciolosnak, hogy a PNL nem fog bizalmat szavazni egy olyan kormánynak, amelyben az USR elnöke a miniszterelnök.

A PNL arra reagált, hogy Ciolos a jobbközép pártokat hívta kormányalakítási tárgyalásokra. Kedden - Citu szerint csak az államfő döntése iránti tiszteletből - már tárgyalóasztalhoz ült a PNL, az USR és az RMDSZ elnöke, hogy meghallgassák Ciolos elképzeléseit a jobbközép koalíció helyreállításáról, de az álláspontok nem közeledtek. A PNL hivatalos állásfoglalásának közzététele után a felek bejelentették, hogy a Dacian Ciolos, Florin Citu és Kelemen Hunor között péntekre tervezett második találkozót lefújták, mert immár semmi értelme.

A PNL vezetői korábban jelezték: a jobboldalon csak a legnagyobb jobboldali párt "körül", vagyis PNL-s miniszterelnök vezetésével alakulhat kormány, a jobbközép koalíció helyreállítására azonban a PNL és az RMDSZ is kevés esélyt lát.

Az elnöki hivatalban hétfőn rendezett kormányalakítási konzultáción a PNL nem tett javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére, arra hivatkozva, hogy ezt majd akkor teszi meg, ha parlamenti többséget is tud mögé állítani. A párt pénteki bejelentése utat nyit az előtt, hogy a PNL az ellenzéki szociáldemokratáknál keressen támogatást egy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány számára.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Citu miniszterelnök az USR ellenkezése dacára és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból, és bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg Citu kormányát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!