Romániai választások - Dambovita megyében betiltották a "Tolvajlás nélküli Romániát" jelmondatot

Külföld, 2020.11.12

A dél-romániai Dambovita megye választási bizottsága betiltotta a "Tolvajlás nélküli Romániát" jelmondat használatát, amellyel a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányol országszerte a december 6-i parlamenti választásokra - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A hírügynökség az USR közleménye alapján azt írta: a hatóság lejárató szándékúnak minősítette a párt választási jelmondatát, és betiltotta használatát.

A Dambovita megyei választási bizottságnál a tavaly őszig kormányon, azóta pedig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete tett panaszt, mivel úgy értékelte: a szlogen diszkriminál, gyűlöletet szít, és hátrányosan érinti a választásokon induló összes ellenjelöltet. A PSD a választási törvény azon cikkére hivatkozott, amely tiltja az olyan választási üzeneteket, amelyek fajgyűlölet, zsidóellenességet, idegengyűlöletet, vagy bármely más hátrányos megkülönböztetésen alapuló gyűlölködést gerjesztenek, illetve igazolnak.

Az USR közleménye szerint a jelmondat nem egy embercsoport ellen irányul, hanem egy, az alkotmányban és a büntetőjogban is megjelenő értéket, alapelvet hirdet.

"Furcsának tartjuk, hogy egy politikai párt - ez esetben a PSD - hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hogy tolvajlás nélküli Romániát akarunk" - kommentálta az esetet az USR, hozzátéve, hogy a központi választási bizottságnál fognak fellebbezni a Dambovita megyei döntés ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!