Romániai választások - Szakértő: magyar szavazó szavazzon magyar jelöltre!

Külföld, 2020.09.13

Szavazásra buzdította az országban élő magyarokat a közelgő romániai önkormányzati választásokon Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Azt mondta: ha lehet, a magyarok magyar jelöltre szavazzanak.

Az elemző szerint Bukarestben talán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) beáll Nicusor Dan főpolgármester-jelölt mögé, de az együttműködést beárnyékolja, hogy a PNL az utóbbi hetekben szerinte több volt szociáldemokrata polgármestert "vásárolt meg magának". Ezt a párton belül is többen bírálták - tette hozzá.

A szociáldemokrata párt (PSD) azért küzd, hogy ne sodródjon teljesen a kis pártok közé, utóbbiaknak pedig - mint a Victor Ponta-féle Pro Romania (PRO), a Traian Basescu vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) vagy a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE - a politikai túlélés a cél - vélekedett.

Pászkán Zsolt kiemelte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazatmaximálásért küzd, a helyhatósági választásokon magyar és nem magyar ellenjelöltekkel is meg kell küzdeniük.

Marosvásárhelyen, valamint több billegő körzetben azért van magyar összefogás, és megjelent a Szabad Emberek Pártja (POL), egy, a magyarokkal együttműködő román regionális párt, amely Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is magyar polgármesterjelöltet támogat - mondta. Hozzátette: az USR a nagyvárosok progresszív magyar értelmisége körében akarna szavazatokat szerezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!