Romániát Szerbiával összekötő bánsági magasfeszültségű villanyvezetéket adtak át

Külföld, 2018.05.16

Átadták a Romániát Szerbiával összekötő 400 kilovoltos magasfeszültségű bánsági légi villanyvezetéket - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A vezeték a romániai Resicabánya és a szerbiai Pancsova között teremt összeköttetést. Románia területén 63 kilométeren, Szerbia területén 68 kilométeren halad. Megépítése 81,39 millió lejbe (5,5 milliárd forint) került. A vezeték megépítéséről szóló szerződést 2014 júniusában írták alá. Terveit a romániai Energetikai Tanulmányi és Tervezőintézet készítette, és a romániai Transelectria társaság építette meg.

A vezeték révén a román energiapiac az európai piacokkal összekötve tud működni, nő a Románia és Szerbia közötti áramátadási kapacitás, és biztonságosabbá válik a két ország áramellátása.

Florentina Raducanu, a Transelectrica befektetési osztályának az igazgatója elmondta: a vezeték része az észak-déli folyosónak, Közép- és Dél-Európa villanyhálózatait köti össze. A Transelectrica társaság egy másik 400 kilovoltos magasfeszültségű vezetéket, és annak mentén transzformátorállomásokat is épít a vaskapui dunai vízierőmű és Arad között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!