Rövid börtönre ítélték Törökországban a terrorpropagandával vádolt német-török újságírót

Külföld, 2020.07.16

Két év,  kilenc hónap és  huszonkét nap börtönbüntetésre ítélte csütörtökön távollétében egy isztambuli bíróság Deniz Yücelt, a Die Welt német napilap terrorpropagandával vádolt német-török kettős állampolgárságú volt törökországi tudósítóját, akinek az ügye miatt 2017-ben diplomáciai viszály robbant ki Berlin és Ankara között - jelentette az NTV török hírtelevízió, hozzátéve, hogy a férfit bizonyos vádak alól felmentették.

Yücelt elsősorban azzal vádolták, hogy támogatta a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres függetlenségi harcot vívó Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint az Amerikában élő, de török származású Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi hálózatát, amelyet a török vezetés a 2016. júliusi puccskísérlet felelősének és terrorszervezetnek tart.

A férfit csak az előbbi vádpontban találták vétkesnek, az utóbbiban nem, mint ahogy az emberek gyűlölködésre és ellenségeskedésre való felbujtásának vádja alól is felmentették.

Yücel 2015-ben kezdte törökországi munkáját, majd 2017. február 14-én tartóztatták le. Bebörtönzése súlyos feszültséget keltett Berlin és Ankara között. Sigmar Gabriel akkori német külügyminiszter úgy látta, hogy az ankarai vezetés a 2016-os törökországi hatalomátvételi kísérlet után tett lépésekkel hátat fordított az európai értékeknek.

Yücel vádemelés nélkül 2018. február 16-áig ült rács mögött, amikor is Berlin többszöri követelése nyomán szabadlábra helyezték és elhagyta az országot, bár az ellene indított eljárás folytatódott.

Törökországban az eltelt négy év során százezreket vettek őrizetbe, és tízezreket zárattak börtönbe a puccskísérlettel összefüggésben, köztük számos külföldit és kettős állampolgárt.

A PKK-t Törökországon túl egyebek mellett az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!