RÖVIDHÍR - Gyulafehérváron tartják májusban a Magyar Református Egység Napját

Külföld, 2022.04.26

Gyulafehérváron találkoznak május 21-én, a Magyar Református Egység Napja alkalmából a Kárpát-medence református püspökei, esperesei, egyházkerületi és egyházmegyei gondnokai - jelentette be keddi gyulafehérvári sajtótájékoztatóján Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke.

Kató Béla elmondta: 2009 óta ünneplik - általában május utolsó hétvégén - a Magyar Református Egység Napját. Az elmúlt két évben azonban a járvány miatt nem sikerült megszervezni a nagyszabású rendezvényt. Hozzátette: azért választották a gyulafehérvári helyszínt az ünneplésre, mert a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által 400 éve itt alapított Collegium Academicumra is emlékezni kívánnak a rendezvény keretében. A kollégiumot később Apafi Mihály fejedelem Nagyenyedre költöztette.

A rendezvénysorozat keretében a tíz Kárpát-medencei református püspök egy-egy dél-Erdélyben felújított református templomot szentel újra, Gyulafehérváron ülésezik a Generális Konvent, és az egykori kollégium közelében felavatják Bethlen Gábor egész alakos köztéri szobrát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!