Sajtó: bizonytalanná vált az amerikai környezetvédelmi hivatal vezetőjének jövője

Külföld, 2018.07.04

Bizonytalanná vált az amerikai környezetvédelmi hivatalt (EPA) vezető Scott Pruitt jövője - jelentette több amerikai médium is szerdán, kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A CNN hírtelevízió egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt idézve állítja: a sajtóban megjelenő ellentmondásos információk és riportok nyomán Scott Pruitt karrierje a környezetvédelmi hivatal élén "fordulóponthoz közeledik".

A CNN idézi a Fehér Ház helyettes szóvivője, Hogan Gidley kedden elhangzott kijelentését, miszerint Donald Trump elnök vizsgálja a hivatalvezetőről megjelent "számos riportot". A helyettes szóvivő leszögezte: "az elnök úgy érzi, Scott Pruitt igazán jó munkát végzett, és ez fontos, de (Donald Trump) ugyanilyen fontosnak tartja a nyilvánosságra került riportokat is, ezért ezeket részletesen szemügyre veszi". Gidley hozzátette: "ha lesz bejelentenivalónk, megtesszük".

Donald Trump legutóbb júniusban még kiállt Scott Pruitt mellett, de már akkor megjegyezte, hogy "nem feddhetetlen, de majd meglátjuk, mi lesz".

A környezetvédelmi hivatal vezetőjéről egymás után jelennek meg az amerikai sajtóban olyan riportok, melyek szerint korrupciógyanús ügyletek köthetők hozzá. Az EPA volt helyettes vezetője, Kevin Chmielewski a jövő héten kongresszusi meghallgatáson vesz részt, s ezzel kapcsolatban a CNN-nek elmondta: Pruitt és munkatársai "titokban tartott" kapcsolatokat ápolnak a nagyipar képviselőivel. Samantha Dravis, Pruitt volt tanácsadója a múlt héten vett részt a képviselőház egyik bizottságának meghallgatásán, s ezt követően a The New York Times és a The Washington Post arról számolt be: Dravis elmondta a képviselőknek, hogy Pruitt felkérte őt, vegye fel a kapcsolatot a republikánus ügyvédek országos szervezetével, hogy állást találjanak a feleségének. Dravis - saját elmondása szerint - elutasította Pruitt kérését.

Kongresszusi bizottságokban és szövetségi ellenőrző hatóságoknál jelenleg tíznél több vizsgálat folyik Scott Pruitt egyes lépései és döntései hátterének feltárására. Etikai vizsgálat folyik például washingtoni lakásbérlése, adófizetők pénzből finanszírozott bel-és külföldi magánutazásai ügyében, és a szövetségi költségvetési kiadások törvényének megsértése miatt.

Hétfőn este egy washingtoni étteremben egy asszony - karon ülő kisbabájával együtt - odament Pruitthoz, és lemondásra szólította fel. Szemére hányta, hogy napi 50 dollárért bérel lakást Washingtonban egy közismert energiaipari lobbista feleségétől, valamint hogy megritkította a környezetre káros fosszilis fűtőanyagok felhasználását visszafogó szabályokat.

A hétfői incidens volt a legutóbbi a kormányzat munkatársainak zaklatásai sorában. Egy hónappal ezelőtt Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter volt kénytelen elhagyni egy mexikói éttermet a Fehér Ház közelében, mert az illegális bevándorlócsaládok szétválasztása ellen tüntetők egy csoportja megzavarta. Szintén júniusban a Fehér Ház szóvivőjével, Sarah Huckabee Sandersszel a virginiai Lexington egyik éttermében közölték, hogy nemkívánatos vendég.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!