Sajtóértesülés: Trump már Zelenszkij beiktatása előtt nyomást gyakorolt az ukrán elnökre

Külföld, 2019.10.24

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő már beiktatása előtt érezte Donald Trump amerikai elnök és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani részéről a nyomást, amelyet azért gyakoroltak rá, hogy indíttasson vizsgálatot fő elnökválasztási riválisa, Joe Biden volt alelnök és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteiről - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál csütörtökön az AP amerikai hírügynökség értesülésére hivatkozva.

Zelenszkij május 7-én összehívott egy kisebb tanácsadói értekezletet Kijevben, hogy Ukrajna energiaszükségleteinek kérdéseit megvitassák - mondta el az AP három, név nélkül nyilatkozó, a találkozó körülményeit jól ismerő forrása. A háromórás tanácskozás nagy részében azonban arról beszéltek, hogyan birkózzanak meg Trumpnak és Giulianinak a Bidenék elleni vizsgálatra vonatkozó követelésével, és miként maradjanak ki az amerikai választásokból.

A május 7-i találkozón jelen volt az ukrán elnök két tanácsadója, Andrij Jermak és Andrij Bohdan - utóbbi azóta már az elnöki hivatal vezetője -, Andrij Koboljev a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, és a gázcég felügyelőtanácsának egy amerikai tagja, Amos Hochstein. Utóbbi volt diplomata, aki Joe Biden tanácsadója volt Barack Obama elnöksége idején.

Zelenszkij beiktatása május 20-án volt. Ezt megelőzően viszont már beszélt az amerikai elnökkel. Trump április 21-én, az elnökválasztás éjjelén ugyanis felhívta Zelenszkijt, hogy gratuláljon neki győzelméhez. Majd később, július 25-én volt az az ominózus telefonbeszélgetésük, amelynek leirata nyilvánosságra került, és amely amerikai demokrata párti képviselők szerint igazolta az alkotmányos felelősségrevonási eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálat megindítását Trump ellen. Ekkor az amerikai elnök Zelenszkijt pártjának választási győzelme alkalmából hívta fel.

Az AP-nek nyilatkozó három forrás nem egyformán emlékezett arra, hogy az ukrán elnök a májusi találkozón utalt-e konkrétan az első, azaz az április 21-i, Trumppal folytatott telefonbeszélgetésére. Abban viszont mindannyian bizonyosak voltak, hogy Ukrajna megválasztott elnöke akkor már "óvatossággal viszonyult" ahhoz, hogy Trump ragaszkodik a volt amerikai alelnök és fia, Hunter üzleti kapcsolatainak kivizsgálásához.

Mindenesetre - idézte az AP-t az ukrán honlap - Zelenszkij rögtön tudta, hogy az Ukrajna számára létfontosságú amerikai katonai segély függhet attól, melyik oldalt választja az egyesült államokbeli belpolitikai harcban.

Trumpot ellenfelei azzal gyanúsítják, hogy a Bidenék elleni vizsgálat megindítása fejében zsarolásként fagyasztotta be az Ukrajnának már a kongresszus és a szenátus által is jóváhagyott 400 millió dollár katonai segélyt, amelyet végül Kijev szeptemberben kapott meg.

Az ukrán elnöki hivatal egyelőre nem volt hajlandó kommentárt fűzni a hírügynökség értesüléseihez, és az amerikai Fehér Ház sem válaszolt arra a kérdésre, hogy Trump követelt-e vizsgálatot április 21-i telefonbeszélgetésükkor Zelenszkijtől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!