Sanders nem vallja magát kommunistának, Buttigieg nem cáfolja, hogy milliárdos támogatói vannak

Külföld, 2020.02.09

Járai Judit, az MTI tudósítja jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Washington, 2020. február 9., vasárnap (MTI) Bernie Sanders vermonti szenátor nem vallotta magát kommunistának, Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere pedig nem cáfolta Sanders állítását, miszerint kampányának milliárdos támogatói vannak. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó két politikus vasárnap a Fox televíziónak adott nyilatkozatban bírálta egymást.

Sanders elhessegette az aggodalmakat, miszerint a Demokrata Párt hátrányára válna a választáson, hogy "demokratikus szocialistának" vallja magát, de egyértelműen visszautasította, hogy kommunista volna. Donald Trump amerikai elnök ugyanis az egyik, napokban adott televíziós interjújában úgy vélekedett, hogy Sanders kommunista.

"Nyilvánvalóan nem vagyok kommunista" - fogalmazott Sanders a vasárnapi interjúban, és "beteges hazudozónak" nevezte Trumpot, mert korábban azt is mondta, hogy Sanders a Szovjetunióban tartotta az esküvőjét.

A vermonti szenátor hozzáfűzte: "Talán az elnök nem tudja, mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között". Majd azzal folytatta: szerinte sok tekintetben lényegében már ma is szocializmus van az Egyesült Államokban. "Mi más lenne, mint szocializmus, hogy például Donald Trump még üzletemberként 800 millió dolláros adókedvezményt és más támogatást kapott az építkezési vállalkozásaira" - fogalmazott, leszögezve, hogy az az adókedvezmény a központi költségvetésből hiányzott.

"Az én szocializmusom és Trump szocializmusa között az a különbség, hogy szerintem a kormánynak a dolgozó embereket kell segítenie, és nem a milliárdosokat" - hangoztatta.

Sanders védelmébe vette a honlapján is kifejtett elképzeléseit, melyek szerint mindenkinek alanyi jogon járna az állami egészségügyi ellátás, eltörölné a diákok adóhitelét, és óriási beruházásokkal környezetvédelmi, úgynevezett zöld tervet valósítana meg.

Elképzeléseinek megvalósítása 80 ezer milliárd dollárba kerülne számítások szerint. A politikus azzal érvelt: ha nem lépnek, az egészségügyre az elkövetkező tíz évben 50 ezer milliárd dollárt kell fordítani, miközben az általa javasolt átalakítás következtében az állampolgároknak évente kevesebb mint 12 ezer dollárt kellene fizetniük a biztosításért. A környezetvédelmi tervet elengedhetetlennek nevezte, mondván, "a létünk van veszélyben".

Bernie Sanders ismét kitért az egyik vetélytársára, Pete Buttigieg volt polgármesterre, illetve kampányának milliárdos támogatóira. "Komolyan gondolja-e bárki is, hogy a nagy gyógyszergyárak, a banktársaságok vagy a nagyvállalatok, amelyek most milliárdokkal támogatnak egy jelöltet, nem kérnek majd semmit e támogatásért?" - kérdezte Sanders az interjúban. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy milyen mértékben felelősek egyes gyógyszergyárak az Egyesült Államokban pusztító opiátválságért, azért, hogy olyan gyógyszereket forgalmaztak, amelyekről tudták, hogy függőséget és akár halált is okozhatnak. Megjegyezte azt is: szerinte Amerikában egy-egy gyógyszerért tízszer többet kell fizetni, mint az ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerekért Európában vagy másutt.

Buttigieg, szintén a Fox televízióban, nem cáfolta Sanders állítását, miszerint 40 milliárdos személy vagy cég támogatja a kampányát. Azzal válaszolt: tudtával Sanders is tehetős ember, szívesen várja hát tőle is a kampányadományokat.

A volt polgármester megerősítette egyúttal, hogy dekriminalizálná a kemény drogok tartását, vagyis amennyiben ő lenne az elnök, nem lenne büntethető a heroin birtoklása sem. Mint mondta: a kábítószerfogyasztás ügye pszichiátriai, és nem rendőrségi kérdés. Megerősítette azt is, hogy kitart az abortusz támogatása mellett.

Buttigieg a Fox televízióban válaszolt egy másik elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden szavaira is. Biden az ABC televízióban szintén vasárnap azt mondta: "Ugyan, mit csinált Buttigieg eddig? Sikerült valakit összebékítenie, ismer egyáltalán külföldi politikusokat?". Majd célozva arra, hogy annak idején Barack Obamát is viszonylag ismeretlen, fiatal politikusként választották elnökké, hozzátette: "Úgy értem, egyáltalán nem egy Barack Obama".

"Hát, igaza van, nem vagyok Obama, de ő sem az, és közülünk senki sem az, de nem is 2008-ban vagyunk, hanem 2020-ban" - mondta válaszul Pete Buttigieg.

A Fox műsorvezetője egyébként felhozta azt is, hogy Buttigieg városában erőteljes és sokszor összetűzésekhez is vezetett a faji feszültség, és polgármesterként egyáltalán nem élvezte a város afroamerikai közösségének támogatását, Buttigieg erre azzal válaszolt, hogy ez országos probléma, polgármesterként nem lehet megbirkózni vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!