Sárgamellényes tüntetők csaptak össze rendőrökkel Belgiumban

Külföld, 2018.11.22

A belga kormánynak a gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetők csaptak össze csütörtökön rendőrökkel, akik húsz embert előállítottak - jelentette a La Libre Belgique című belga napilap.

A napilap beszámolója szerint a hétvégén kezdődött belgiumi tüntetések résztvevői autókkal és egyéb akadályokkal torlaszolták el az ország déli részén futó autópályák és közutak több pontját. Néhány útszakasz ezek közül továbbra is teljesen járhatatlan, máshol váltakozva engedik a forgalmat. Az üzemanyagot szállító kamionok forgalmát jelentősen korlátozzák.

Jan Jambon belga belügyminiszter az egyik közösségi oldalra feltöltött üzenetében arról tájékoztatott, hogy csütörtök hajnalban a dél-belgiumi Vallónia Hainaut nevű tartományában emelt úttorlaszok egyikénél tartózkodó tüntetők egy csoportjához rendőröket vezényeltek, akik több mint húsz embert előállítottak és gépjárműveket foglaltak le.

A napilap úgy tudja, hogy a mintegy 400 fős csoport a blokád előtt várakozó kamionokat fosztogatta, majd billiárdgolyókkal és kövekkel, valamint Molotov-koktélokkal dobálta meg az autókkal és helikopterrel kiérkező, mintegy 120 rendőrt, akik vízágyút is bevetettek.

A tüntetők közé rendbontók és közönséges bűnözők vegyültek - tette hozzá a napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Mint elmondták, a vallóniai Hainaut tartományban keddihez hasonlóan újra válságtanácsot hívtak össze a helyi és a szövetségi rendőrség, a tűzoltók, a polgári védelem, az orvosi ügyeletet ellátó szolgálatok és a katonaság bevonásával. A tanácskozás célja a közlekedés, valamint az üzemanyag-, különös tekintettel a fűtőolaj-ellátás biztosítása - közölték.

A belga üzemanyag-kereskedők szövetsége (Brafco) arról számolt be, hogy a Franciaországhoz közel eső országrészben kialakult forgalomlassító, vagy teljes útzárral járó megmozdulások miatt továbbra is mintegy 300 benzinkút üzemanyag ellátása akadozik. Ez leginkább a közfeladatot ellátó járművek, főként a mentőautók közlekedését hátráltathatja, valamint a hirtelen beállt hideg miatt, a fűtőolaj iránt megnövekedett kereslet kielégítést akadályozza.

Olivier Neirynck, a szövetség szóvivője hozzátette, a helyzet lassan normalizálódik, a nap folyamán, vagy a következő napokban minden eddig elzárt és kiürült benzinkutat feltölthetnek.

A napilap tájékoztatása szerint a franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyag adóemelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.

Franciaországban, tiltakozó autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek mozgalmához tartozók négy napja folytatják forgalomlassító és útlezáró akcióikat az üzemanyag környezetvédelmi adójának január 1-től tervezett emelése ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!