Sargentini-jelentés - Nemzetközi jogász: a magyar vélemény nem fér bele az EU jövőjéről szóló vitába

Külföld, 2018.05.16

Magyarország és néhány ország, köztük Lengyelország véleménye egyszerűen nem fér bele az Európai Unió (EU) jövőjéről szóló vitába a nyugat-európai elit értelmiség jelentős része szerint - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász, az Alapjogokért Központ kutatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Tóth Norbertet arról kérdezték, hogy több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT), amely szerdán szavazta meg nagy többséggel a témáról a véleményét, amelyet csatolni fognak az úgynevezett Sargentini-jelentéshez.

Úgy fogalmazott: ez látszólag jogi eljárás, valójában politikáról van szó.

Nyugat-Európában sokan meg vannak győződve arról, hogy az európai integrációnak egy útja van, a szorosabbra fűzés, az egységesülés, amely nyilvánvalóan a tagállamok mozgásterének szűkülését jelenti, de ez Magyarországnak és Lengyelországnak nem felel meg - mondta.

Tóth Norbert közölte, az úgynevezett Sargentini-jelentés tervezetében felsorolt források "kilencven-kilencvenöt százaléka" a magyar kormánnyal szemben nagyon "ellenséges" véleményeket fogalmaz meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!