Sargentini-jelentés - Ujhelyi: történelmi döntés született

Külföld, 2018.09.12

Egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból, és bocsánatot kér mindazért, amit Magyarország ellen tett - jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő sajtótájékoztatón Strasbourgban szerdán, miután az Európai Parlament (EP) plenáris ülésen megszavazta a Magyarországról szóló különjelentést.

Úgy vélte, történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament (EP) meggyőző, pártcsaládok felett átívelő masszív többsége.

"Nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavaztam meg a jelentés elfogadását. Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától" - fogalmazott. Most elfogadott jelentésében - az európai nemzetek képviseletében - az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője nyilatkozatában úgy vélte: az Európai Parlamentben leadott szavazatok nem csak azt jelentik, hogy a képviselők többsége meggyőződött arról, hogy Magyarországon veszélyben forog, rendszerszinten sérül a jogállamiság, a magyar kormány sérti az európai szerződésekben foglalt alapvető jogokat és értékeket. Azt is jelzik, hogy az Európai Néppárt (EPP) többsége egyetértett ezzel a véleménnyel.

Hangsúlyozta, a jelentés a magyar kormánynak a magyar emberek érdekeit és jogait sértő tevékenységét bírálja. A jelentés kimondja, a magyaroknak is joguk van azokhoz a jogokhoz, védelemhez, garanciákhoz, amelyek a többi európai szabadságát, vallás-, lelkiismereti és szólásszabadságát védik. "Az üzenet egyértelmű a magyar kormány számára: nem lehet Európában büntetlenül aláásni és megsérteni az alapvető jogokat és értékeket" - fogalmazott az EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!