Scholz: a következő EP-választásig megvalósítható a menekültügyi reform

Külföld, 2023.02.08

A 2024-es európai parlamenti (EP-) választásig megvalósítható az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformja - mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, hogy az utóbbi 12 hónapban tapasztalt "ütem és pragmatizmus" megőrzésével a jelenlegi EU-s törvényhozási ciklusban el lehet fogadni a menekültügyi rendszer reformját.

A sikeres reform és a tervezett új rendszer első számú eleme, "alfája és ómegája" az érkezők pontos nyilvántartása, hiszen "tudnunk kell, hogy ki jön Európába, és miért".

A második számú elem a közösség külső határának "hatékony ellenőrzése" a külső határon fekvő tagállamok, a szomszédos országok és az EU-s határigazgatási szervezet, a Frontex közreműködésével - fejtette ki Olaf Scholz.

Szavai szerint a reform harmadik alkotóeleme az "önkéntes szolidaritás". Ez azt jelenti, hogy a külső határon fekvő tagállamoknak a határ ellenőrzésére és a menedékkérők regisztrációjára vonatkozó felelősségét "összekapcsolják" a többi tagállam menedékkérők önkéntes befogadását jelentő szolidaritásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!