Scotland Yard: a terrorelhárítás vizsgálja a mérgezéses incidenst

Külföld, 2018.03.06

A Scotland Yard kedden bejelentette, hogy terrorelhárító szolgálata átvette a délnyugat-angliai Salisbury városában történt kettős mérgezéses incidens vizsgálatának irányítását.

A londoni rendőrség - amelynek terrorellenes műveleti hatásköre az egész országra kiterjed - hangsúlyozta, hogy az esetet a hatóságok továbbra sem minősítették terrorcselekménynek. A közlemény szerint azonban "a szokatlan körülmények miatt" az a döntés született, hogy a vizsgálat vezetését a terrorellenes ügyosztály vegye át Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, mivel a terrorelhárító szolgálatnak van meg az ehhez szükséges szakértelme.

A Scotland Yard kedd délutáni közleményében nem említi név szerint a két megmérgezett személyt, és a nyilatkozat külön is hangsúlyozza, hogy a rendőrség nem tesz közzé részleteket a válságos állapotban lévő két emberről.

Keddre azonban gyakorlatilag hivatalos ténnyé vált, hogy a Salisbury kórházában súlyos mérgezéses tünetekkel kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julia Szkripal.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka a keddi rendőrségi nyilatkozathoz fűzött kommentárjában mindazonáltal közölte: a vizsgálat korai szakaszban jár, és "a találgatások nem segítik" az előrelépést.

Rowley szerint a nyomozás középpontjában jelenleg annak kiderítése áll, hogy milyen szer okozta a két ember megbetegedését.

A terrorellenes ügyosztály vezetője hozzátette: a Scotland Yard megítélése szerint a lakosságot nem fenyegeti semmiféle kockázat az incidensből eredően.

A mérgezést okozó anyag mibenlétének felderítésébe a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő titkos vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői is bekapcsolódtak.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedden a londoni alsóházban egyenes utalást tett arra, hogy London valamilyen formában bojkottálhatja a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságot, ha bebizonyosodik Oroszország felelőssége a mérgezési ügyben, de a tárca illetékesei kedd délután közölték, hogy Johnson nem az angol labdarúgó-válogatott távol maradására gondolt.

A miniszter szerint ha kiderül, hogy Moszkva áll az angliai incidens mögött, akkor "nagyon nehéz lenne elképzelni", hogy a sporteseményen az Egyesült Királyság "normál módon" képviseltethetné magát.

Johnson munkatársai nem sokkal később arról tájékoztatták a brit sajtót, hogy a külügyminiszter brit kormányzati illetékesek és egyéb tisztviselők esetleges távol maradására utalt.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája.

Boris Johnson alsóházi felszólalásában kijelentette, hogy nem akarja "megelőlegezni" a mérgezéses incidens vizsgálatának eredményét, ugyanakkor Oroszországot "rosszindulatú, felforgató hatalomnak" nevezte.

Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.

A BBC keddi beszámolója szerint az elmúlt két évben meghalt Szkripal felesége, bátyja és fia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!