Sebastian Kurz: Szerbiának és Koszovónak rendeznie kell a kapcsolatát

Külföld, 2018.11.05

Ausztria azt szeretné, ha Szerbia és Koszovó kompromisszumos megoldás keretében oldaná meg a kétoldalú kapcsolataikban fennálló problémákat és nyitott kérdéseket - jelentette ki Sebastian Kurz, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Ausztria kancellárja hétfőn Belgrádban, miután tárgyalást folytatott Aleksandar Vucic szerb elnökkel.

Mint mondta, Belgrádnak tisztában kell lennie azzal, hogy csak akkor csatlakozhat az Európai Unióhoz, ha rendezte a viszonyát Pristinával.

Az osztrák kancellár leszögezte, hogy az osztrák kormány meggyőződése szerint minden olyan megállapodást támogatni kell, amely hosszú távú megoldáshoz vezethet. Hozzátette: ha születik ilyen megoldás, annak Bécs nem fog az útjába állni. Sebastian Kurz ezzel arra utalt, hogy ha a két ország között határmódosításra vagy területcserére kerülne sor - amire korábban szerb és koszovói illetékesek is utaltak - Ausztria nem állna ennek útjába.

Hozzátette: az Európai Unió csak akkor lesz teljes, ha csatlakoznak hozzá a nyugat-balkáni régió államai is.

Szerbia és az Európai Unió között 2014-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. A csatlakozásig Szerbiának 35 tárgyalási fejezetet kell lezárnia, ezek közül az egyik legfontosabb Koszovóra vonatkozik. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A Belgrád és Pristina közötti feszült viszonyt brüsszeli közvetítéssel kezdték el rendezni 2013-ban, azóta azonban nem sok előrelépés történt a viszony normalizálását illetően.

Sebastian Kurz kedden Pristinában tárgyal a koszovói elnökkel és miniszterelnökkel a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!