Seehofer: a muszlimok hozzátartoznak Németországhoz

Külföld, 2018.11.28

A Németországban élő iszlám vallású emberek hozzátartoznak az országhoz, ugyanolyan jogaik és kötelességeik vannak, mint bármelyik állampolgárnak - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben, a kormány és a mintegy 4,5 milliós vallási közösség egyeztető fórumán, a Német Iszlám Konferencián (DIK).

A miniszter a 2006-ban alapított fórum negyedik ülésszakát megnyitó beszédében hangsúlyozta: nem férhet kétség ahhoz, hogy a muszlimok hozzátartoznak Németországhoz.

Horst Seehofer tavasszal élénk közéleti vitát indított el azzal a gondolatával, hogy a keresztény-zsidó hagyományok által formált kultúrájú Németországhoz nem tartozik hozzá az iszlám.

Ezt a kijelentést a DIK-n nem ismételte meg, viszont elmondta: az a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet ösztönözni az iszlám olyan formájának kifejlődését, amely "társadalmunkban gyökerezik, követi értékeinket és életformánkat", vagyis amely "Németországból származik, Németországban működik és Németországért dolgozik".

Ehhez elengedhetetlen, hogy a muszlim közösség fokozatosan elszakadjon a "külföldi befolyástól", és saját kezébe vegye szervezeti fejlesztésének, működése finanszírozásának és az imámok - egyházi személyek - képzésének feladatát - hangsúlyozta Horst Seehofer.

Alapvető követelmény az egyes szervezetekkel szemben megfogalmazódó "alkotmányvédelmi aggályok" tisztázása - tette hozzá a miniszter, aláhúzva, hogy "a párbeszéd és a kölcsönös elismerés csak az alaptörvény értékeinek talaján és keretében lehetséges", amihez az antiszemitizmus elleni harc is hozzátartozik.

A DIK munkájában eddig a muszlim közösség legnagyobb szervezetei vettek részt, amelyekben erős az iszlám konzervatív irányzatainak befolyása, és meghatározó a török állami vallásügyi hivatal (Diyanet) irányítása alatt álló Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójának (DITIB) jelenléte, amely mintegy 900 mecsetet tart fenn Németországban, hogy erősítse az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosságot.

Horst Seehofer szakított a korábbi belügyminiszterek - mindenekelőtt Wolfgang Schäuble és Thomas de Maizire - által kialakított gyakorlattal, a DIK reformját elindítva meghívott a tanácskozásra képviselőket az iszlám nem konzervatív irányzataitól, valamint aktivistákat és hittudományi és társadalomtudományi kutatókat. Beszédében jelezte, hogy számos további újításra is készül, a többségi társadalom és a muszlim közösség békés, demokratikus együttélésé érdekében helyi kezdeményezések támogatására épülő, decentralizált működésmódot képzel el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!