Sem a koszovói elnök, sem a miniszterelnök nem utazik Washingtonba, hogy a Szerbiával fennálló kapcsolatról tárgyaljon

Külföld, 2020.06.25

Hashim Thaci koszovói államfő és Avdullah Hoti miniszterelnök is lemondta a szombatra tervezett washingtoni látogatását, amelynek keretében Richard Grenell különmegbízott közvetítésével tárgyaltak volna Aleksandar Vucic szerb elnökkel Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezéséről. A lemondás hírére Richard Grenell elhalasztotta a találkozót.

Hashim Thaci azért mondta le a találkozót, mert a hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával szerdán vádat emelt ellene és további kilenc egykori harcostársa ellen. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Pristina előbb arról tájékoztatta Washingtont, hogy a szombati találkozón az államfő helyett a miniszterelnök vesz részt, Avdullah Hoti azonban később közölte, mégsem utazik az Egyesült Államokba, a jelenlegi helyzetben ugyanis otthon kell maradnia, és a kialakult helyzetet kell kezelnie.

A lemondás hírére Richard Grenell a Twitteren közölte, megérti a koszovói miniszterelnök döntését, ezért elhalasztja a találkozót, és hamarosan közli a megbeszélés új időpontját.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt nem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Oroszország Szerbia szövetségeseként szintén nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és folyamatosan megvétózza felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

A Szerbia és Koszovó közötti megbeszélések húsz hónappal ezelőtt, azaz 2018 novemberében szakadtak meg, amikor Koszovó 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura válaszul arra, hogy Szerbia sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Azóta két kormányváltás történt a kis, balkáni államban, és az új miniszterelnök, Avdullah Hoti néhány hete végleg eltörölte a büntetővámot, valamint a Szerbiával fenntartott viszony rendezését tűzte ki kormánya egyik fontos céljául.

A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről, ám előrelépés azóta sem történt, pedig a viszony normalizálása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa. A párbeszéd eddig csak brüsszeli közvetítéssel folyt, most viszont az Egyesült Államok is beszállt a tárgyalásokba, a szombati lett volna az első megbeszélés, amelyen Donald Trump amerikai elnök különmegbízottja közvetített volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!