Semjén Zsolt jelenlétében avatták fel a temesvári Bolyai János Szakkollégiumot

Külföld, 2019.10.02

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében avatták fel szerda délután Temesváron a Bolyai János nevét viselő egyetemi szakkollégiumot.

A Józsefváros nevű városrészben, a magyar tannyelvű Bartók Béla Gimnázium szomszédságában avatott intézmény a temesvári egyetemeken tanuló magyar diákok közül 30 számára biztosít szállást, és magyar nyelvű képzéseket. Az épületet romos állapotban ajánlotta fel 30 év ingyenes használatra a római katolikus egyház, a felújításhoz, berendezéshez, és az intézmény működésének az elindításához a magyar kormány 150 millió forinttal járult hozzá.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az avatóünnepségen azt kívánta a beköltöző diákoknak, hogy boldog és hasznos diákéveket töltsenek el itt, "gyarapodjanak tudásban, szellemiekben, és azt se felejtsék el, hogy ez az épület egy kis haza, egy kis Magyarország".

A miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy a magyar nemzetpolitika kifejezés ismeretlen nyugaton, hiszen a dán, a portugál vagy a holland kormány politikája természetes módon nemzeti a saját országában. Közép-Európában azonban más a helyzet, mert a történelem viharai miatt a magyar nemzet tagjainak egyharmada más államok fennhatósága alá került, de ettől még a magyar nemzet része maradt.

A magyar kormány óvodákat, iskolákat épít és újít fel a Kárpát-medencében, hogy a legkisebbek anyanyelvükön játszhassanak, a nagyobbak anyanyelvükön tanulhassanak, és ebbe a sorba tartozik a temesvári kollégium is, mely egy magyar közösségi tér kíván lenni a város egyetemein román nyelven tanuló 100-150 magyar diák számára.

Semjén Zsolt a város fontosságát méltatva felidézte: itt született Klapka György és Kiss Ernő honvédtábornok, itt alkotta meg geometriáját Bolyai János, itt járt a piaristák iskolájába Heczegh Ferenc író, Illy Ferenc a presszókávé-főző feltalálója, vagy Kurtágh György zeneszerző, és innen indult el harminc évvel ezelőtt a Ceausescu-diktatúrát megdöntő forradalom is.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntőjében elmondta: az oktatás az erdélyi magyarság számára nemcsak stratégiai kérdés, hanem egyenesen létkérdés. Hozzátette: úgy kell fejleszteni a magyar oktatást Romániában, hogy versenyképes tudást adjon, és a magyar nyelvű tanulás ne csak az identitás újrateremtésének az eszköze, hanem egy magasabb minőségű tudás elsajátításának az intézményes kerete is legyen. Hozzátette: még olyan körülmények között is erre kell törekedni, hogy Románia nem áll jól az oktatásban, az elmúlt 30 évben 28 miniszter irányította az oktatásügyet, és mindenki más reformot akart megvalósítani, mint az elődje.

Pál József Csaba római katolikus megyéspüspök azért mondott köszönetet a magyar kormánynak, hogy ezzel a beruházással jelezte: Temesvár nem esik kívül a látókörén. A diákoktól azt kérte, hogy a kollégiumból kikerülve legyenek a keresztény és a magyar értékek apostolai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!