Sepsiszentgyörgy polgármestere feltételekhez köti a tárgyalások megkezdését egy esetleges Eminescu-szobor állításáról

Külföld, 2022.11.17

Román nacionalista szervezetek Mihai Eminescunak, a románok nemzeti költőjének állítanának szobrot a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, Antal Árpád polgármester azonban bejelentette: csak akkor ül tárgyalóasztalhoz a szoborállítást kezdeményező szervezetekkel, ha visszavonják a város érdekeit sértő pereiket.

A polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be a szoborállítási kezdeményezésről, és a román szervezeteknek küldött válaszáról, az eseményről a Székelyhon.ro portál tájékoztatott.

Mihai Eminescu sepsiszentgyörgyi szobrának a felállítását a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) kezdeményezte, és kéréséhez a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület is csatlakozott.

Antal Árpád a csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: nem tárgyal azokkal, akik a város érdekei és a magyar közösség ellen ügyködnek. Minden egyeztetés előfeltétele, hogy a román civil fórum vonja vissza az általa elindított pereket. A polgármester példaként hozta fel a városi sporttelep esetét. A polgármesteri hivatal hosszas utánjárással érte el, hogy a korábban állami tulajdonban lévő, elhanyagolt sporttelepet kormányhatározattal helyezzék át az önkormányzat tulajdonába. Miután ez megtörtént, a város fel is újíttatta a létesítményt. A FCRCHM azonban bíróságon támadta meg a kormányhatározatot. Ugyanezt tette a városzászlót elfogadó kormányhatározattal is. Mindkét per folyamatban van.

"Miután ezeket a pereket visszavonták, jöhetnek, tárgyalhatunk az Eminescu-szoborról és másról is" - idézte a polgármestert a Székelyhon. Antal Árpád arra is emlékeztetett, hogy korábban éppen a románok civil fóruma akadályozta meg, hogy a jelenlegi 1918. december 1. sugárút egy-egy szakaszát Mihai Eminescuról, illetve Petőfi Sándorról nevezzék el.

A románok civil fóruma arra hivatkozva kérte az Eminescu-szobor felállítását, hogy az önkormányzat a Hármas Alapítvánnyal partnerségben Petőfi Sándor-szobrot állít a városban. Az egészalakos Petőfi-szobor megalkotására kiírt pályázatra hat pályamunka érkezett, a szakmai zsűri november 30-ig fog választani a szobortervek közül, a szoboravatót 2023. július 29-re tervezik.

A civil fórum az egyenlő bánásmódra és méltányosságra hivatkozva kérte, hogy tüköreljárásban a város egy Eminescu-szobornak is biztosítson méltó helyet. Egyben vállalta, hogy a szoborállítás költségeihez olyan arányban járul hozzá, mint a Hármas Alapítvány a Petőfi-szoborhoz, és azt is, hogy a pályáztatást maga bonyolítja le. A fórum képviselői szerint a két szobor egyidejű leleplezése az etnikumok közötti harmónia üzenetét közvetítené.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!